Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як розрахувати ухил і інші параметри сходів на горище

Щоб уникнути зайвих витрат і не вдаватися до допомоги проектувальника, цілком можна самостійно провести необхідні розрахунки. Необхідно взяти аркуш паперу і накреслити прямокутний трикутник, де один катет - це відстань, відведений під майбутні сходи, вертикальна - це висота від підлоги до верхнього поверху, де буде закінчуватися сходи, а довжиною самих сходів буде гіпотенуза.

Нижній гострий кут і буде кутом підйому сходи. Вище ми з'ясували, що комфортний кут нахилу сходів на другий поверх в приватному будинку становить 40 , але не більше 45 . Якщо такий кут у Вас і вийшов, то можна вже розраховувати кількість сходинок та замовити драбину на горище на сайті https://zavodkm.com.ua/db/cherdachnye-lestnitsy/fakro-l/.

Розрахунок можна зробити за допомогою формули: 2A В = 60-64, в якій А - висота подступенка, В - ширина щаблі, а показник 60-64 - середній крок людини. За нормами ідеальна висота подступенка (А) - 15 см, але допускається від 14 см до 17 см. Тоді ширину ступені (В) вважаємо за формулою: B = (60 - (15 * 2) - 64 - (15 * 2)) = 30 см або 34 см. Далі вираховуємо кількість ступенів, для цього висоту від підлоги до стелі ділимо на висоту подступенок.

Якщо число не виходить цілим, то можна просто першу драбину зробити нестандартного розміру або й змінити кут нахилу.

Правила при розрахунках:

  1. Необхідний сходовий проліт при наявності більше двох поверхів;
  2. Марш складається з 3-17 сходинок;
  3. Ширина для проходу одного мешканця повинна складати 80 см, для двох - від 100 см;
  4. Кут більше 45 є не зовсім комфортним для дітей і осіб похилого віку, що означає, що повинен бути оптимальний ухил сходів 1: 1, 1: 2, де 1: 1 - 45 , а 1: 2 - 26-40 .

Процес будівництва передбачає суворе дотримання певних стандартів і правил. Їх розробляли не один рік. Точний розрахунок і досвід будівельників дозволили створити чіткі правила для кожного етапу будівництва.

Практично в кожному будинку необхідні сходи. Залежно від типу споруди драбина може бути або невелика гвинтова, або широка маршова. Але для кожного подібного об'єкта потрібно дотримуватися певних правил. Вибираючи кут нахилу сходів, звертають увагу на деякі параметри приміщення. Це дозволяє створити комфортний об'єкт. По  таких сходах зручно підніматися і спускатися вниз. Про процес створення детальніше можна дізнатись в компанії ЗАВОД "КМ". На безпеку і зручність сходів драбини впливає не тільки її ухил, а й інші параметри конструкції.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь