Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Розвиток дитини. Ми граємо з малюком до 1 року

Розвиток дитини

Часто батьки вважають, що грати і займатися потрібно тільки з дитиною, що переступили рубіж 1 року життя. Ця думка помилкова. Займатися з малюком можна і корисно з самого народження, детальніше на этом сайте. Дуже радує, що в наш час все більше батьків цікавляться раннім розвитком свого малюка. Але "перегинати палицю" тут теж не варто, як то кажуть, "все добре в міру".

Звичайно, ігри з немовлям від 0 + відрізнятимуться від звичних для нашого розуміння ігор з дітьми більш старшого віку. Це, скоріше, заняття, спрямовані на розвиток і закріплення базових навичок немовляти, на ваш з ним емоційний контакт.

Найперші ігри

0 - 1 місяць

Малюк освоює своє тіло

Мета: вчимо різноманітним рухам, розвиваємо здатність володіти тілом і рухові навички.

Кладемо дитини в різні положення: на спинку, бочок, животик. При цьому він вчиться рухати ручками, ніжками і головою в різних положеннях. Добре при цьому розмовляти з малюком або наспівувати, а також називати його частини тіла, положення.

З одного тижня. Гра "На теплому сонечку"

Розстеліть м'який приємний плед і лягайте на нього поряд з дитиною. Ваша основна задача - розслабитися і відчути щастя від того, що малюк є у вас. Ваш настрій передасться дитині. Це дуже важливо для вашої з ним емоційної близькості, для психічного розвитку дитини.

1-3 місяці

Мета занять: розвиток рухових навичок, координації рухів, розвиток м'язів рук і ніг, освоєння свого тіла

"Гімнастика"

Кладемо малюка на спину. Піднімаємо його ручки над головою, опускаємо вниз. Потім схрестимо їх перед грудьми і розводимо в сторони. Виконуємо дуже акуратно і обережно. Добре при цьому наспівувати.

"Велосипед"

Кладемо дитини на спину, беремо його ніжки руками за ступні. Співаємо пісеньку і рухаємо ніжками немовляти так, ніби він їде на велосипеді. Так 1-2 хвилини. В кінці піднімаємо його трохи вгору за ніжки і закінчуємо вправу.

"Повалятися?"

Трохи ускладнюємо гру "На теплому сонечку". Також стелим пледік. Тепер покладемо малюка до себе на живіт, краще, якщо буде контакт "шкіра до шкіри". Залучіть увагу малюка, називаючи його по імені. Обов'язково притримуйте його, щоб не впав. Іншою рукою покажіть брязкальце. Дитина буде намагатися підняти голову і подивитися на звук.

У даній вправі ми також встановлюємо емоційний контакт з дитиною. І додатково зміцнюємо м'язи шиї.

"Політаємо?"

Тут додається розвиток вестибулярного апарату і кругозору дитини, він отримує можливість подивитися на навколишній світ з різних ракурсів.

Беремо дитини на руки, зображуємо літак. Качаємо його вперед - назад, і по колу. Можна наспівувати наступний віршик:

Гуси-лебеді летіли,
Разом з (ім'я дитини) полетіли
І навколо на все дивилися:
Ось мама, ось диван,
Ось яскравий сарафан ... (і т.п.).

Можливо, комусь ці вправи-гри здадуться занадто простими, навіть елементарними. Але найчастіше, батьки не знають, що і в якому віці вже показано дитині і як можна з ним займатися і грати, особливо, якщо це первісток. Сподіваюся, ряд цих статей якраз і допоможе їм.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь