Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати "свого" психолога?

Вибір психолога - відповідальний крок. Ця стаття про те, що важливо знати, враховувати і на що звертати увагу в першу чергу, вибираючи "свого" фахівця.

Як ми взагалі вибираємо когось? Супутника життя, друга, роботу, лікаря, перукаря... Є чотири взаємодоповнюючі шляхи:

1. Логічний. Це про набір об'єктивних побажань. У випадку з психологом це: досвід, освіта, вартість консультацій, популярність, місце, стать, вік, зовнішність, напрямок і методи роботи, якісь факти з біографії, компетенція саме у вашому питанні, рекомендації, особистісні особливості. Перед зверненням до фахівця подумайте, що з цього по-справжньому важливо для вас, що обов'язково повинно бути у фахівця, чого обов'язково бути не повинно. Вибір фахівця - відповідальний захід. Схожий на вибір супутника життя. Адже ви будете відкриватися і навіть оголюватися, вести відверті розмови, переживати разом страх, сором, біль, образу, тугу, відчай.

2. Інтуїтивний. Придивіться до фотографій, статей, фактів біографії психолога. Що він пише про себе або говорить? Який відгук у вас це знаходить? Ви йому заздрите? Чи довіряєте? Чи відчуваєте бажання наблизитися? Він симпатичний вам чи підозрілий? Це чуттєва реакція, і тому алогічна. Але найважливіше. Цей відгук підказує наш мудрий внутрішній голос. А він прозорливий, проникливий і чуйний.

3. Особистісний. Багато психологів зараз ведуть блоги, знімають відео, відповідають на питання, ведуть сторінки у соцмережах. Придивіться: як психолог спілкується, яку дистанцію тримає, відкритий він чи відсторонений, наскільки емпатичний, спонтанний, провокативний. Багатьом психологам є можливість безкоштовно і анонімно задати питання і подивитися, наскільки зацікавлено, повно і компетентно він вам відповість. Наскільки його відповідь резонує з вашим внутрішнім відчуттям.

4. Порівняльний. Спробуйте поміркувати в контексті вашого запиту на терапію. Ви хочете, щоб психолог, ось, наприклад, за даним посиланням,  допоміг вам:

- Створити щасливу сім'ю?
- Розлучитися з виснажливими відносинами?
- Позбутися від самотності?
- Пережити втрату близької людини?
- Відчути смак і знайти сенс життя?
- Набути фінансову стійкість і незалежність?

Який фахівець найкраще зрозуміє вашу проблему? Що це за фахівець? Як він може виглядати, які погляди поділяти, який мати життєвий досвід?

Якщо якісь факти біографії по-справжньому важливі вам, то не соромтеся запитати психолога про це: чи є у нього діти, переживав він розлучення, чи втрачав близьких. Так, він може не повідомити вам цю дійсно особисту інформацію. Але і це буде вам відповіддю і підказкою. Пам'ятайте, що психолог в першу чергу працює своєю особистістю. І ви маєте право скласти певне уявлення про цю особистість до того, як вступите у відносини.

Так, ідеальних психологів не буває, як і не буває ідеальних відносин. Але у вас завжди є вибір почати, продовжити, зупинитися, завершити або вибрати інші відносини.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


One thought on “Як вибрати "свого" психолога?

  1. Birdie Wyatt

    Психология хоть и одна из более точных и не мистических наук, но всё же основывается на ощущениях и чувствах. А ещё одна отрасль, которая основывается на ощущениях и понимании своих чувств это чтение Таро. Поэтому, чтобы побольше узнать о себе и о мотивации своих поступков, я решила записаться на вебинар по изучению раскладок Таро и их толкованию. Записаться и изучить все нюансы Таро легко. Я, например, записывалась здесь https://lakshmitaro.ru/ и осталась очень довольна работой со специалистами.

Залишити відповідь