Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Відмінність штампа від печатки

В нашому бюрократичному світі документи є необхідним атрибутом, що дозволяє впорядкувати багато спектрів людських відносин. Печатки та штампи надають паперів певний статус і являють собою форму захищеності. Розуміти різницю між ними вкрай важливо, щоб уникнути помилок в складанні документів і для захисту своїх прав та інтересів.

ВАЖЛИВІ ВИЗНАЧЕННЯ

Історично «штамп» і «печатка» - близькі поняття. Це інструменти, службовці для перенесення відбитка з твердого носія інформації на інші поверхні. По суті, з технологічної точки зору, печатка - це різновид штампа.

Відмінності штампа від печатки

Проте, між ними багато відмінностей. Штамп (замовити який можна на сайті https://voloshin-stamp.com.ua/) може мати різну форму і містити певну інформацію. Він проставляється в будь-якому місці паперів. В основному застосовується для прискорення та оптимізації документообігу.

У свою чергу печатка має круглу форму і служить для додання паперів офіційного статусу. Проставляється, як правило, на лицьовій стороні офіційних документів. Основне призначення - засвідчення справжності паперів або підтвердження підписів. Зараз будь-яка офіційна діяльність просто неможлива без використання печаток. Крім фарби для перенесення відбитка іноді використовується високий тиск, щоб продавлювати папір.

ВЕЛИКА РІЗНИЦЯ

Головна відмінність - юридична сила інструментів. Штамп засвідчує тільки приналежність документа установі. Таких інструментів бути скільки завгодно, а їх заміна вільна. Печатка - невід'ємний атрибут юридичної особи, достатній для закріплення угоди. Кількість цих інструментів строго враховано. Втрата тягне за собою правові наслідки. Таким чином, можна сформулювати наступні відмінності:

  1. юридична сила;
  2. обов'язковість наявності;
  3. можливість додавання даних в відбиток вручну;
  4. місце нанесення.

Штамп ставиться в будь-якому місці документа і допускає внесення додаткових даних вручну. Це може бути дата, номер вихідного паперу, прізвище тощо. По суті це просто шаблон для заповнення, який можна швидко поставити.

Печатка ставиться поверх підпису в місці її створення. Це є достатнім для підтвердження автентичності документа і надання йому юридичної сили. Внесення будь-яких додаткових даних виключається. При втраті печатки необхідно обов'язково ставити до відома про це правоохоронні органи та виготовляти нові інструменти.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь