Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати ґрунтовку?

Уявіть собі ситуацію: ви зробили ремонт, нарешті вирішили відпочити в оновленій квартирі, але прокинувшись уранці раптово побачили, що всі шпалери лежать на підлозі, фарба обсипалася, штукатурка обвалилася, а кіт в шоці забився під ліжко. Чому це сталось? Тому що ви або зовсім не використовували ґрунтовку під час ремонту, або використовували покриття низької якості або неправильного призначення.

Щоб застрахувати себе від форс-мажорів, необхідно правильно вибрати ґрунтовку для будівельних робіт. Якщо ви ще не знаєте як це зробити - ми вам допоможемо.

Що таке ґрунтовка і для чого вона потрібна?

Ґрунтовка - це спеціальне рідке покриття для поверхонь, що утворює особливу плівку, яка надає поверхні необхідні якості. Грунтовки використовуються для підготовчих робіт перед облицюванням стін, стель і т. д. Розглянемо основні властивості ґрунтовок:

  1. Збільшення зчеплення оздоблювальних матеріалів з поверхнею - це основна функція ґрунтовки.
  2. Ґрунтовка виконує функцію імпровізованої стяжки для різних поверхонь, в тому числі нетривких основ під обробку.
  3. Завдяки спеціальним добавкам, поверхні після покриття ґрунтовкою набувають водовідштовхувальні властивості, а також стають стійкими до дії грибків і мікроорганізмів.

Що стосується типів ґрунтовки, то вони різняться також залежно від того, на яку поверхню будуть наноситися, тому враховуйте, що, наприклад, покриття для металу не підійде для гіпсокартону.

Ґрунтовки для металу перешкоджають виникненню корозії, ґрунтовки для дерева розраховані на протидію гниттю і виникненню грибків, ґрунтовки для мінеральних основ допомагають поліпшити фінішний шар при обробці поверхні (штукатурка, шпаклівка, фарба та інше).

Види ґрунтовок за складом

Сучасний ринок пропонує дуже багато видів ґрунтовок, в основі яких лежать різні речовини. Такий вибір допомагає підібрати склад для будь-яких видів робіт, в залежності від типу оброблюваного матеріалу.

  1. Акрилові ґрунтовки вважаються універсальними і зручними в роботі з різними матеріалами. Ними покривають як звичайну штукатурку, так і різні види цегли, дерев'яні поверхні, ДСП і ДВП, бетонні стіни і багато іншого. Ґрунтовка сохне швидко, досить глибоко проникає в поверхню і не має яскраво вираженого запаху, що робить її ідеальною для використання в житлових приміщеннях. Не підходить для металевих поверхонь.
  2. Алкідні. Застосовуються для обробки дерев'яних поверхонь. Через властивостей ґрунтовки дерево після промазування трохи розбухає, що робить його поверхню ідеальною для зчеплення з будь-якими матеріалами. Сохнуть такі ґрунтовки трохи довше акрилових - до 15 годин один шар. До складу таких ґрунтовок входять спеціальні добавки, що не дозволяють з'являтися грибку і цвілі.
  3. Епоксидні ґрунтовки. Застосовуються, в основному, для обробки металевих поверхонь і бетонних стін. У першому випадку вони захистять метал від появи іржі, в другому забезпечать краще зчеплення оздоблювальних матеріалів з бетоном.
  4. Кремнійорганічні ґрунтовки застосовуються для обробки поверхонь, які будуть піддаватися впливу високих температур. Вони здатні витримувати температуру до 600°С, що робить їх незамінними в промисловому виробництві.
  5. Силан-силоксанові ґрунтовки застосовуються для обробки фінішних матеріалів з метою припинення утворення на них цвілі і грибка. Підходять навіть в тому випадку, якщо поверхня вже вражена мікроорганізмами.
  6. Гліфталеві. Застосовуються для роботи з металевими поверхнями з подальшою обробкою емалевими фарбами і схожими матеріалами. Не підходять для приміщень з високою вологістю.
  7. Перхлорвінілові ґрунтовки підходять для бетонних, металевих поверхонь, а також для обробки штукатурки всіх типів. Не підходять для обробки усередині будівель і житлових приміщень через те, що вкрай токсичні. Після покриття на таку ґрунтовку наноситься полівінілацетатна фарба, яка захищає поверхню від корозії і погодних впливів.
  8. Полівінілацетатні ґрунтовки виробляються на синтетичній основі. Включають у свій склад латекс або дисперсію на базі полівінілацетата. Також підходять для обробки полівінілацетатною фарбою, причому істотно знижують її витрати.
  9. Фенольні ґрунтовки. Виготовлені на основі формальдегідних смол та інших пігментів, що робить їх досить токсичними. Не підходять для обробки усередині житлових приміщень. За допомогою такої ґрунтовки обробляють металеві поверхні і дерев'яні підлоги.
  10. Полістирольні ґрунтовки застосовуються тільки для зовнішньої обробки. Ними обробляють оштукатурені стіни або дерев'яні підлоги, які відкриті для погодних впливів (веранди, альтанки і т. д.).

Існують також універсальні ґрунтовки, які підходять для обробки будь-яких поверхонь. У багатьох випадках це буде не ідеальний підхід, але якщо від поверхні не потрібно якихось особливих якостей, то можна сміливо використовувати такий варіант. Тільки враховуйте фактор безпеки і уважно читайте про токсичність таких рідин.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь