Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати культиватор правильно

При покупці культиватора потрібно враховувати не тільки технічні параметри, а й особливості оброблюваної ділянки - його розміри, структура, стан і тип ґрунту. Розберемо докладно кожен критерій.

Структура ділянки - це сукупність всіх її функціональних зон. Залежно від цього можна виділити наступні правила:

  1. Дачні ділянки зазвичай діляться на безліч невеликих зон різного призначення. У цьому випадку має сенс купувати моделі культиватора STIHL надлегкого класу. Невелика ширина захвату робить їх мобільними і дозволяє працювати у вузьких міжряддях і важкодоступних місцях.
  2. Якщо розмір однієї зони перевищує 5 соток, а загальна площа ділянки від 10 до 25 соток, доцільно використовувати техніку Штиль легкого і середнього класу. Вона менш маневрений, але більш продуктивна.
  3. На 25-50 сотках, де вирощується одна-дві культури, краще працювати з культиватором середнього класу.

Різні операції по обробці грунту вимагають від культиватора певної швидкості роботи вала. Універсальний варіант, коли агрегат має коробку передач і може забезпечити діапазон оборотів робочого вала від 30 до 300 оборотів в хвилину.

Виділимо основні функціональні можливості культиватора STIHL залежно від діапазону оборотів вала:

  1. На низьких оборотах (30 - 40 в хвилину) можна замість фрез використовувати колеса і рухатися на швидкості 0,5-1 км / год з плугом, окучником або бороною.
  2. Підвищення оборотів до 100-130 в хвилину дозволяє рихлити ґрунт на глибину багнета лопати.
  3. Після основної оранки при 150-170 оборотах вала добре обробляти верхній шар грунту товщиною 5-10 см, розбиваючи великі грудки і вирівнюючи поверхню (боронування).
  4. Швидкість обертання фрези 180-200 оборотів в хвилину дозволяє з одночасним знищенням бур'янів підготувати шар грунту товщиною 2-5 см для посіву насіння.
  5. При 200-220 оборотах вала в хвилину можна ефективно знищувати грунтову кірку і бур'яни до появи сходів. Після появи сходів на тій же швидкості можна виконувати дрібні міжрядні розпушування г і знищення бур'янів.
  6. Максимальні швидкості обертання фрези (275-330 оборотів в хвилину) забезпечують найефективніше знищення бур'янів і створення оптимальної структури посівного шару грунту (до 3 сантиметрів).


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь