Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Який геотекстиль краще для фундаменту?

Надійність споруджуваного об'єкта, а так само його експлуатаційний термін безпосередньо залежать від такого зовнішнього елемента як фундамент, який схильний до впливу води в грунті, що містить в собі ряд агресивних елементів. Великий рівень вологості грунту часто є пусковим механізмом, який є основною причиною виникнення процесу руйнування. Щоб захистити підставу від потоплення і негативних факторів, в будівництві застосовується геотекстиль під фундамент.

Основні функції геотекстилю

Основним призначенням матеріалу є розосередження навантаження, яку будівлю надає на ґрунтову основу для запобігання подальшої її деформації. Таким чином, фундамент в якому задіяно полотно, виявляється не тільки стійким, але і стабільним.

Геотекстиль від https://geosvit.com.ua/g1-geotekstil/ незамінний в тих випадках, коли:

  1. необхідно забезпечити дренаж або запобігти заливання грунту;
  2. потрібно розділити шари, щоб виключити їх змішування, а відповідно і освіту в майбутньому провалів;
  3. потрібно армування.

Подібне геополотно застосовується в будівництві різних об'єктів, але найбільш часто використовується щодо слабонесущих грунту. Даний матеріал має високу ступінь пружності, який дозволяє рівномірно розподілити напруга на підставі, розділивши при цьому різні прошарки, не даючи можливості їм змішатися, що значно збільшує несучу здатність. Укладання геотекстилю під фундамент у всіх вищеописаних випадках є невід'ємною частиною будівництва.

Як виглядає момент укладання

Геополотно укладається в заздалегідь підготовлений котлован, якщо необхідно посилити механічно підставу, значить, площа матеріалу повинна бути більше площі майбутньої будови. Крім того, в процесі укладання може використовуватися загорнута полотном подушка, в складі якої застосовувався щебінь.

Технологія укладання

Укладання геополотна вимагає дотримання ряду умов і проходить згідно з наявною інструкції:

  1. Під час улаштування прошарків з геотекстилю необхідне виконання таких попередніх операцій, як транспортування і укладання матеріалу, підготовка грунту, з'єднання текстилю, якщо необхідно, а так само відсипання і розрівнювання верхнього шару на полотно з подальшим його ущільненням.
  2. Готувати грунт, значить ущільнювати і вирівнювати його. При цьому необхідний коефіцієнт щільності вказано в нормативних вимогах, де зазначено, що на поверхні грунту не повинні бути присутніми нерівності, що перевищують 5 сантиметрів в глибину. Багато хто не знає, як укладати геотекстиль під фундамент, якщо відсутня небезпека пошкодження полотна. В даному випадку можна виключити підготовчі роботи, а глибокі ями і коли засипаються грунтом, і вирівнюються за допомогою бульдозера.
  3. Якщо на ділянці є насадження, їх можна не викорчовувати в даному випадку, а просто зробити спіл на одному рівні із землею.
  4. Рулони з матеріалом транспортуються на місце проведення робіт перед початком укладання.
  5. Геотекстиль розподіляється безпосередньо по всій довжині підстави на відстань, рівну ширині полотна.
  6. Укладають полотно поперек або поздовжньо насипу. З технологічного боку вважається більш зручним поздовжній варіант, але він не може забезпечити однакової міцності геотекстилю по всій ширині, однак, даний показник є обов'язковим при створенні армуючої прошарку, якщо підстава слабке.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь