Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Про різновиди пряжі: як не загубитися в різноманітті ниток

Сьогодні хочу розповісти Вам про такий дивовижний матеріалі, як пряжа. Я завжди дивуюся, що з звичайних ниток створюються незвичайні речі: одяг, головні убори, взуття, іграшки, корисності для будинку, прикраси, всякі дрібниці і багато іншого.

Також нитки можна поєднувати з іншими матеріалами, наприклад, з бісером. В'язані чохли для телефону, сумочки, джгути і інші речі із застосуванням бісеру виглядають цікаво.

Дуже важливо правильно підібрати пряжу, яку пропонує Интернет магазин Рукодел, адже від цього залежить кінцевий результат і вигляд Вашого виробу.

Фактура пряжі

Пряжа буває найрізноманітніша: пухнаста-гладка, блискуча-матова, натуральна-синтетична і навіть стрічкова.

Багато хто задається питанням, яка буває пряжа, її класифікація?
Отже, найпоширеніша це:

  1. Акрил - найпопулярніші бюджетні нитки, які мають багату палітру кольорів. Але при покупці будьте уважні, вибирайте пряжу хорошої якості, є акрил якість, якого залишає бажати кращого. Також хочу відзначити, що річ, пов'язана з акрилу навіть після прання, не втратить форму. До того ж такі нитки легко з гладких перетворити в пухнасті, це дуже класно застосовувати при в'язанні іграшок.
  2. Бавовна - не менше популярні нитки, також мають широку гаму кольорів. Якщо говорити про якість, то в магазині продають звичайну і мерсеризовану (з блиском) бавовну. Вироби з такої пряжі виглядають дуже акуратно, проте нитки можуть бути жорсткими, нееластичними, скручуватися при в'язанні. При виборі зверніть на це увагу.
  3. Шерсть - натуральна пряжа, одержувана через стрижку овець. Тут хочу відзначити мериносову шерсть: добре зберігає тепло, м'яка, не подразнює шкіру. При покупці будьте уважні дуже часто додають синтетичні нитки, тому дивіться склад на етикетці. Вироби з вовни краще прати вручну, дуже часто річ може швидко втратити форму.
  4. Віскоза - до переваг такої пряжі можна віднести блиск, еластичність і м'якість. На жаль речі, пов'язані з таких ниток найчастіше, втрачають форму і розтягуються.
  5. Шовк - прекрасні міцні нитки і звичайно ж дорогі. Визнано роботи відмінно тримають тепло, не деформуються, мають гарний блиск.
  6. Фактурна пряжа буває найрізноманітніша: букльована, помпонна або травичкою. Підійде для сміливих рішень, для обробок, для в'язання пухнастих іграшок. Палітра кольорів широка.

Якість пряжі Вам доведеться визначити самостійно візуально і на дотик. Не соромтеся помацайте моток ниток, пряжа повинна бути однорідною по всій довжині і не дуже туго скручена, якщо інакше пов'язане виріб буде жорстким і втратить форму.

Різна товщина нитки говорить про її неякісність. Досвідчені в'язальниці знають, що якість речей багато в чому залежить від якості пряжі.

Якщо говорити про склад пряжі, то зазвичай він зазначений в процентному співвідношенні на етикетці. Часто вказується номер гачка або номер спиць, які рекомендовані для в'язання з даної пряжі.

Новачкам перший час слід дотримуватися тих рекомендацій, які вказані на етикетках, так як ще немає напрацьованих знань і навичок. Таким чином просто тренуйтеся, відпрацьовувати свої перші петельки.

Порада: ніколи не викидайте етикетки від пряжі вони Вам дуже знадобляться, тому що з часом Ви просто забудете яка пряжа у Вас була, якої якості, її назва. Краще буде зберігати етикетки, також на них можна знайти важливу інформацію, як доглядати за нитками. Знайте, що немає певного, правильного способу підбору ниток, так як все в'яжуть по-різному в своїй манері.

З досвідом Ви самі з легкістю зможете підібрати інструменти під пряжу, а поки просто виберіть для себе свій перший гачок і перший моток ниток, щоб навчитися в'язати базові елементи.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь