Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Особливості сприйняття коміксів, або чому комікси не для "слабаків"

Всупереч поширеному стереотипу, що комікси - для людей, які лінуються читати серйозну літературу, бо не вимагають складних когнітивних процесів і не сприяють їх розвитку, все з точністю до навпаки. Однак зрозуміли це не так давно. Хоча самим коміксами вже більше 100 років (якщо закрити очі на печерні малюнки, єгипетські фрески та інші графічні артефакти давнини), наукові дослідження в даній області стартували лише в кінці 20 століття, коли при університетах США і Великобританії почали з'являтися спеціалізовані дослідницькі центри (наприклад, при University of Florida, University of California Santa Cruz або Scottish Center for Comic Studies при University of Dundee).

Структура у якісного коміксу більш складна, ніж у звичайного тексту, так як в ньому малюнки не менш значущі, ніж текст, а текст завжди ретельно продуманий і не містить "білого шуму". Читаючи комікс, ми змушені сприймати візуальну (малюнок) і вербальну (текст) інформацію одночасно. При цьому обробка цих двох видів інформації, імовірно, відбувається по-різному і в різних відділах головного мозку. Якщо вас цікавлять комікси, то радимо перейти на сайт comicbookraw.com вже зараз.

Але і це - всього лише частина процесу читання коміксів. Читачеві недостатньо просто побачити малюнок і просто прочитати текст, нехай і короткий, йому треба пов'язати одне з іншим. Причому характер взаємин між малюнком і текстом в панелі може бути яким завгодно - від дублюючого (для посилення ефекту) до суперечливого (для створення напруги). Але і на цьому процес сприйняття коміксу не закінчується, так як всі панелі листа, а потім і книги треба з'єднати в причинно-наслідкову послідовність, заповнивши прогалини між панелями осмисленим змістом.

Читання коміксів - це ще й творчий процес, так як сама природа графічної літератури створює масу можливостей для творчої співпраці з боку читача.

По-перше, продукт синтезу інформації, отриманої з тексту і малюнка, завжди індивідуально забарвлений і залежить не тільки від об'єктивних характеристик картинки, а й від особливостей людини, а також розвиненості навичок читання книг подібного роду.

По-друге, люди заповнюють прогалини і придумують історії за одними і тими ж панелями по-різному. Навіть послідовність сприйняття панелей може бути варіативною. Однак найцікавіше починається тоді, коли панелі на аркуші розташовані з порушенням симетричної структури: коли вони - різних розмірів, коли кілька панелей стандартного розміру зліплені в одну велику, коли порушена ширина канавок між панелями. В таких умовах різні люди в залежності від типу порушення структури і наявності/відсутності досвіду читання коміксів вибудовують послідовність панелей по-різному. Особливо, якщо текст не задає чітких орієнтирів.

Іншими словами, читання коміксів не має нічого спільного з ледачим розгляданням картинок. Це складна творча розумова діяльність, яка вимагає мобілізації всіх когнітивних процесів людини. Щоб сприйняти навіть найпростіший комікс, наш мозок змушений виконати величезну роботу з аналізу та синтезу розрізненої мультимодальноЇ інформації, від чого він позбавлений при читанні "нормальної" літератури. Саме тому один і той же комікс рекомендується прочитати кілька разів. З високою часткою ймовірності при одноразовому прочитанні істотна частина інформації буде втрачена!

До речі, якщо вас зацікавила хронология фильмов Бэтмена, то радимо перейти за посиланням.

Хороша новина: навик читання коміксів розвивається, тому чим більше їх читаєш, тим легше, швидше і ефективніше вони "засвоюються".



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь