Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати SCADA систему

У питанні вибору SCADA системи насправді немає нічого складного. Але перед тим, як зробити цей самий вибір, ви повинні добре вивчити об'єкт автоматизації і досконально розуміти вимоги до системи. Це важливо, тому що критерії вибору платформи безпосередньо залежать від системи автоматизації.

Що включають роботи по впровадженню SCADA системи?

Впровадження SCADA системи складається з декількох етапів робіт:

  1. настройка обміну даними з промисловим контролером (ПЛК);
  2. отрисовка мнемосхем і створення анімації в графічному редакторі;
  3. прив'язка змінних отриманих з ПЛК до графічних елементів;
  4. написання скриптів і математичних операцій;
  5. настройка алармов, подій і необхідних архівів.

Якщо перед впровадженням добре вивчені вимоги до системи автоматизації, то вже заздалегідь зрозуміло, який функціонал повинна підтримувати SCADA. Щоб дізнатись детальніше про применение SCADA iFIX в водоканале, переходьте за посиланням. Наприклад, може знадобитися складна математика або мнемосхеми за завданням повинні підтримувати 3D анімацію, ну або замовник хоче зберігати історичні дані за останні 5 років і формувати на їх основі специфічні звіти.

Вибираємо SCADA систему

На ринку пропонується велика кількість різних SCADA систем: WinCC, MasterScada, Wonderware InTouch, Trace Mode, OpenScada, Genesis32, iFIX, Citect, Movicon, CX-Supervisor - це тільки деякі з них. Вони відрізняються за своїм функціоналом, комунікаційним можливостям, інструментів для розробників і вартості. Причому найчастіше вартість рішень від різних вендорів досить складно порівняти «в лоб», так як у кого-то весь функціонал включений в ціну однієї єдиної ліцензії, а у інших розділений на модулі за які потрібно платити окремо.

На що, хочу порадити, звернути увагу при виборі SCADA, крім основних критеріїв.

Швидкість роботи

Якщо у вашому проекті передбачається десятки / сотні тисяч змінних введення-виведення або потрібна велика кількість складних математичних обчислень, то це може істотно знизити швидкодію SCADA системи. Поспілкуйтеся з виробником на цей рахунок, запитайте у них результати навантажувального тестування. Також ви можете спробувати завантажити trial-версію продукту і самостійно провести тестування навантаження.

Можливість доопрацювання функціоналу

Іноді у вимогах до проекту закладено функціонал, який не реалізований в SCADA системі. Найчастіше мова йде про додаткові функціональних блоках, скриптах або графічних і анімаційних елементах. Зверніть увагу, наскільки середовище розробки програмного забезпечення відкрита для написання своїх власних елементів. Тут важлива не наявність можливості, а ступінь відкритості програмного коду. Відомі приклади, коли новий код можна створити тільки з набору стандартних функцій, а в інших випадках можна використовувати набагато ширші можливості мов програмування, наприклад з ++.

Повнота документації

Як каже мій один хороший знайомий програміст: «Найкраща документація на програмне забезпечення міститься в« Help ». З SCADA системами не завжди так, часом буває, що потрібна функція заявлена, але про те, як вона працює документація замовчує. У цьому випадку раджу вибирати SCADA систему, яка найбільш відома на ринку, ну і не соромитися задавати питання безпосередньо розробнику. Якщо потрібного опису дійсно немає, то вони просто зобов'язані будуть вам допомогти розібратися, і дивишся додадуть потім це опис в документацію.

Вартість програмного забезпечення

Про вартість вже писав вище, але ще раз повторюся. Ліцензування SCADA систем різні виробники роблять по-різному. Іноді ви платите за ліцензію, яка включає повний функціонал, іноді загальна вартість формується з вартості окремих модулів, іноді вартість ліцензії вважається від кількості змінних введення-виведення. Будьте уважні, тому що якщо в цілому проект невеликий, то немає сенсу в ньому використовувати дорогущую SCADA систему, яка призначена в першу чергу для високонавантажених систем або велика частина функціоналу обраної платформи НЕ буде вами використана.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь