Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Значення екології в бізнесі

За останні десятиліття процес виробництва зазнав ряд змін, зокрема, у напрямку зменшення негативного впливу на навколишнє середовище. В результаті, все частіше як виробник, так і споживач робить вибір у бік екологічно чистої продукції.

Все більше число підприємств і організацій робить вибір у бік зниження витрат сировини, економії енергоресурсів, при цьому продовжуючи збільшувати обсяг виробництва і якість продукції, що виготовляється.

У свою чергу, і з боку споживачів зріс інтерес до питань, пов'язаних з впливом товару, що купується на навколишнє середовище.

Однією з причин таких значних змін у житті суспільства стало розвиток ідей екологічного маркетингу та відповідної екологічної звітності (детальніше можна дізнатись тут: https://ecoprof.com/services/ekologicheskie-platezhi-i-statisticheskaya-otchetnost/).

Фактично, маркетинг в екології та природокористуванні (екологічний маркетинг) розглядається як просування на ринок товарів і послуг природоохоронного призначення.

Прийнято вважати, що історія розвитку екологічного маркетингу починається з початку 60-х років 20 століття.

Щоб подобатися своїм клієнтам, компанії повинні були «зеленіти» незалежно від того, заробляли вони на цьому чи ні.

Поступово сформувався міжнародний ринок екологічних товарів і послуг, обсяг продажів на якому до кінця ХХ століття склав трохи менше 500 млрд. Доларів. Однак вимоги, що пред'являються до продукції, що мала доступ на цей ринок, також були високі: навіть якщо продукт хороший, але проведений з неприпустимим забрудненням навколишнього середовища, вхід на світовий ринок для нього закритий.

Згідно з однією з основних концепцій маркетингу - запорука досягнення цілей організації є визначення потреб і потреб цільових ринків і забезпечення бажаної задоволеності більш ефективними і більш продуктивними, ніж у конкурентів, способами.

Реалізація даної ідеї на сучасному етапі можлива за рахунок впровадження екологічних товарів за допомогою:

  1. Використання меншої кількості енергоресурсів, наслідком чого є зменшення витрат, яке підприємство витрачає на них;
  2. Раціонального поводження з відходами;
  3. Перехода до соціального маркетингу, який дає перевагу перед конкурентами: можливість бути першовідкривачами в екологічному питанні в своїй галузі.

Як результат, застосування даних методів здатне не тільки зменшити витрати виробника, а й збільшити привабливість продукту для споживача з точки зору безпеки та екологічності, оскільки інтерес до екологічно чистої продукції у споживачів зростає.

Таким чином, зростання інтересу до органічної продукції сприяє зростанню попиту на даний вид продукції

В даний час в рамках Програми малих грантів Глобального екологічного фонду підходить до завершення реалізація ініціативи «Відпрацювання технології переходу на органічні добрива вітчизняного виробництва сільськогосподарських підприємств.

Під час проведення ініціативи пророблені заходи щодо зниження впливу хімікатів на навколишнє середовище і здоров'я людей шляхом відпрацювання технології переходу на рідкі органічні добрива вітчизняного виробництва сільськогосподарських підприємств.

В рамках проекту розроблено технологію переходу на органічне землеробство без застосування пестицидів. Дана технологія дозволить не тільки збагатити грунт корисними екологічними речовинами, а й підвищити якість продукції і зменшити фінансове навантаження на сільськогосподарські підприємства та агропромислові комплекси.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь