Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Фінансовий керуючий в банкрутстві фізичної особи

Процес визнання громадянина-підприємця банкрутом неможливо реалізувати без фінансового керуючого. Саме фінансовий керуючий при банкрутстві фізичних осіб контролює хід процедури, а також вирішує всі питання щодо погашення заборгованості або визнання боржника банкрутом.

Фінансовий керуючий - це певний правовий статус арбітражного керуючого в рамках процедури визнання банкрутом громадянина. Він наділений певними повноваженнями, а також обов'язками, спрямованими на об'єктивне проведення процесу банкрутства. Більш детально можна дізнатись на цьому сайті.

Після надходження запиту кандидатури фінансового керуючого проводиться засідання ради, який вибирає найбільш підходящого в дану процедуру керуючого. Якщо фінансовий керуючий в процесі банкрутства вчинить дії, що тягнуть збитки, то постраждала сторона вправі вимагати їх відшкодування за рахунок коштів компенсаційного фонду СРО або за рахунок страховки, так як відповідальність фінансового керуючого при банкрутстві фізичних осіб часто застрахована.

Як вибрати фінансового керуючого?

На відміну від банкрутства юридичних осіб, в заяві про банкрутство громадянина не можна вказати кандидатуру конкретного керівника в процедуру. Втім, питання на практиці вирішується досить просто - якщо є домовленість з арбітражним керуючим, то він попередить своє СРО, що на певну процедуру фінансовим керуючим бажано призначити його.

Якщо ж домовленості з певним керуючим немає, то можливі два варіанти подальших подій. По-перше, СРО запропонує кандидатуру фінуправляющего. У цьому випадку суд перевіряє відповідність кандидатури вимогам законодавства і при відсутності зауважень стверджує в якості фінансового керуючого громадянина. На практиці суд вкрай рідко відхиляє запропоновані СРО кандидатури керуючих.

По-друге, СРО не може запропонувати кандидатуру керуючого. Офіційно, через зайнятість усіх арбітражних керуючих. За фактом же, ніхто з членів саморегулівної організації не захотів проводити процедуру. В цьому випадку заявнику пропонується вказати інше СРО. Всього ж на пошуки фінансового керуючого може бути відведено до трьох місяців з дати початку процедури. Якщо ж в зазначений період фінуправляющій знайдений не був, справа про банкрутство припиняється і заява повертається заявникові.

Таким чином, в інтересах боржника досягти попередньої згоди певного арбітражного керуючого на участь в його процедурі. Це не тільки гарантує, що визнання банкрутом відбудеться, але дозволяє отримати більш лояльного фінансового керуючого, що теж важливо в процесі визнання неспроможності.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь