Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Проектування міні-котельні. Де і як

Облаштування системи опалення в приватному будинку починається з проектування котельні. Без профільної освіти складно розібратися у всіх технічних нюансах, до того ж послуги професійних проектувальників економлять час і звільняють від турбот.

Проектування міні-котельні: ввідні дані

Проектування міні-котельні заміського будинку прив'язується до обсягу тепловитрат. При цьому сукупна потужність теплогенераторів не закладаються в проект «про запас» - загальна продуктивність котлового обладнання не повинна перевищувати реальну потребу домогосподарства в тепловій енергії, яка включає витрати тепла на опалення, гаряче водопостачання, вентиляцію та інші технічні потреби.

На підставі сумарної теплового навантаження складається технічне завдання для підрядної організації (рекомендуем компанию по монтажу Hemc), яка надає послуги проектування, в якому мають міститися такі відомості:

Розміщення котлів - де і як?

Вибір місця для котельні та правила безпечної установки котлів випливають з конструктивних особливостей опалювальних приладів і виду палива. Найбільш вимогливі до облаштування котельні газові котли, печі і бойлери - під кожен агрегат доведеться виділяти окреме приміщення.

Для газових котлів з відкритою топкою обсяг приміщення котельні регламентується нормативами ТКП 45-4.03-267-2012 «Газорозподіл і газоспоживання», виходячи з потужності теплогенераторів:

  1. до 30 кВт - 7,5 кубометрів;
  2. 30-60 кВт - 13,5 кубометрів;
  3. 60-200 кВт - 15 кубометрів.

Для розміщення котлів вибирають приміщення з витяжними і вентиляційними шахтами та достатньою висотою стель - більше 2 метрів на кухнях і в міні-котелень і не менше 1,9 метрів в підвалах і на цокольних поверхах. На зовнішній стіні передбачається віконний проріз площею не менше чверті квадратного метра. У нижній частині дверей або суміжній стінки залишають зазор перерізом не менше 0,02 кв. метра або отвір, закрите гратами. Ширина проходів з боку котлового обладнання повинна скласти як мінімум метр.

Для турбуємих котлів з герметичною топкової камерою, параметри котельні не мають вирішального значення, проте варто передбачити систему моніторингу загазованості з можливістю аварійного відключення.

Під твердопаливний котел відводиться приміщення площею від 7 кв. метрів, обладнане витяжкою і вентиляцією. Перетин вентканала розраховують з пропорції 0,08 кв. метрів на 1 кВт потужності опалювального приладу. Агрегат розташовують на фундаменті, при цьому вільна висота проходів збільшується до 2 метрів. Експлуатацію котлів потужністю понад 100 кВт в побутових цілях необхідно погоджувати з наглядовими органами.

Електричні котли в приватних будинках встановлюють при наявності технічного обґрунтування; якщо потужність агрегату перевищує 15 кВт, потрібно отримати дозвіл РЕМ.

Незалежно від типу теплогенератора, підлоги в котельних облаштовують тільки з негорючих матеріалів. При розстановці опалювальних приладів слід забезпечити безперешкодний доступ до основних вузлів, що полегшує технічне обслуговування агрегатів.

Димохід до котла підключають вертикально, уникаючи уступів. Якщо ви вибрали конденсаційний котел з закритою камерою згоряння, при виведенні димоходу в загальний димохід неприпустимо звуження труби.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь