Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати бігову доріжку для тренувань

Бігові доріжки бувають 3 видів:

  1. механічні
  2. магнітні
  3. електричні

Для повноцінних бігових тренувань підходять тільки електричні. Механічні і магнітні можна використовувати для ходьби і оздоровчої фізкультури. При виборі бігової доріжки звертайте увагу на максимальну швидкість, кут нахилу, потужність двигуна і ширину полотна.

Ширина полотна. Чим більше розміри доріжки - тим краще. Вибирайте ширину полотна від 50 см, щоб відчувати себе вільно при будь-якій швидкості бігу. Тредмил повинен максимально імітувати біг по стадіону - бути стійким, що не вібрувати, не тинятися і не пружинити. Для заміни вуличних тренувань не вибирайте бігові доріжки з додатковою амортизацією і іншими фішками, які, нібито, захищають ваші коліна.
Максимальна швидкість. Залежить від ваших цілей і рівня підготовки. Якісні бігові моделі мають максимальну швидкість від 18 км / год і вище (темп 3:20 хв / км і вище).
Потужність двигуна. Для регулярних довгих тренувань вибирайте двигун від 2 к.с. Моделі з меншою потужністю призначені для 10-20 хвилинних пробіжок і ходьби.
Кут нахилу. Для різноманітності тренувань і підготовки до стартів на рельєфі вибирайте доріжку з максимальним ухилом не менше 15%. Для трейлраннеров існують бігові доріжки з ухилом до 40%.

Якщо плануєте проводити більшість бігових тренувань на доріжці, краще за все підійде качественная беговая дорожка. Доріжки з великим запасом міцності і потужності коштують від 1000 $.

Як правильно бігати на біговій доріжці

До біговій доріжці потрібно звикати, як і до будь-якої зміни типу навантаження. Техніка бігу на доріжці трохи відрізняється і дає специфічне навантаження на м'язи і суглоби. Наприклад, при бігу на п'яту ударне навантаження на доріжці зростає. Різниця в тому, що при бігу по звичайному покриттю ви проштовхувати себе вперед, а на біговій доріжці виносьте ногу вперед, назад її зміщує полотно.

Щоб тренування на біговій доріжці максимально імітувала біг на вулиці, фахівці рекомендують ставити кут нахилу в 1-2%. Нульовий ухил більше схожий на біг вниз. Однак, існують дослідження, які показують, що це робити не обов'язково.

В іншому, тренування на біговій доріжці нічим не відрізняються від бігу на вулиці. На тредмиле можна бігати тривалі кроси, темпові і швидкісні роботи, інтервали в гору і навіть робити деякі спеціальні бігові вправи.

Взуття для бігу на біговій доріжці. Використовується та ж взуття, що і для бігу по шосе.

Техніка бігу. Слідкуйте за постановкою стопи, довжиною кроку і каденсом - частотою кроків. Бігова доріжка провокує бігти великими кроками, виносити ногу вперед і ставити на п'яту. Така техніка травмоопасна і неефективна. Під час бігу дивіться прямо і не опускайте погляд на доріжку. Корисно мати дзеркало поруч із доріжкою, щоб стежити за технікою бігу.

Плюси і мінуси тренувань на біговій доріжці

плюси

  1. Можна бігати цілий рік в будь-яку погоду
  2. Завжди хороше покриття без льоду, снігу і бруду
  3. Чітке планування тренування по темпу і дистанції
  4. Не потрібно думати, як взяти питво на дистанцію
  5. Можна задати будь-який рельєф, навіть бігти 10 км в гору
  6. Зручно початківцям для контролю швидкості і навантаження
  7. На легких тренуваннях можна дивитися відео або слухати подкасти

мінуси

  1. Психологічне навантаження - важко бігти 1-2 години і дивитися в стіну
  2. Душно і жарко

Приємно бігати в добре провітрюваному приміщенні, а для поліпшення циркуляції повітря можна ставити вентилятор. Якщо не хочеться дивитися ролики на Ютубі під час тренування, розташуйте тредміл з видом в вікно.

Крім подкастів, музики і серіалів можна використовувати бігові додатки, які зроблять тренування різноманітними.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь