Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Пити чи не пити: сім основних міфів про молоко

Ми вирішили розвіяти популярні міфи про знайомий з дитинства напій.

Міф № 1: молоко дорослим шкідливо

Є поширена думка, що дорослим людям марно пити молоко - нібито в організмі людини корисні речовини з молока просто не засвоюються.

Не вірте! Не можна всіх дорослих причісувати під одну гребінку. Молоко не можна пити при непереносимості лактози або при алергії на молочний білок.

Але алергія на молочний білок у дорослих зустрічається вкрай рідко, принаймні в регіонах, де з давніх часів розвинене молочне тваринництво.

Міф № 2: молоко довго зберігається через те, що в ньому антибіотики

Або, чого доброго, консерванти. Звичайно ж це не так! Тривалий термін зберігання молока забезпечує термічна обробка.

Наприклад, ультрапастеризоване молоко в закритій упаковці від ТОВ «Молоко Вітчизни» може зберігатися при кімнатній температурі до півроку. Це стало можливо завдяки тому, що в процесі ультрапастеризації молоко нагрівають до 137 градусів, утримують на максимальній температурі всього 4 секунди, а потім різко охолоджують. Це необхідно для того, щоб різкий перепад температур знищив віруси, мікроби, цвіль, спори, зберігши при цьому корисні властивості молока. Потім його розливають в асептичні шестишарові упаковки - вони непрозорі, герметичні і надійно захищають молоко від світла, повітря, вологи і попадання бактерій.

Завдяки такій обробці молоко може зберігатися до 6 місяців і зберігає при цьому вітаміни і мікроелементи, а герметична упаковка вберігає молоко від скисання.

Міф № 3: якщо пити багато молока, то можна швидко набрати вагу

Спортсмени і бодібілдери дійсно використовують молоко для швидкого набору м'язової маси. Але навряд чи ви захочете повторити їхні подвиги - в цих спеціальних спортивних дієтах для набору маси рекомендується пити не менше літра молока в день - по склянці кожні 3-4 години!

Зазвичай медичні рекомендації по споживанню молока не перевищують 1-2 склянок молока в день.

Міф № 4: молоко допомагає схуднути

У цьому міфі є частка правди. Молоко саме по собі не відноситься до жироспалюючих продуктів. Келих молока - це фактично один прийом їжі. Але у нього є чарівна властивість: молоко заповнює шлунок і створює ілюзію ситості. Так набагато простіше протриматися від обіду до вечері. Але вибирати молоко потрібно не саме жирне, а жирністю 1-2,5 відсотка.

Міф № 5: молоко «з-під корови» корисніше

Необроблене молоко, куплене на ринках, - гарне середовище для розмноження бактерій, цвілі, спор і вірусів. Дійсно якісне, безпечне і корисне молоко можна з легкістю знайти і на полиці в магазині.

Міф № 6: в молоці багато цукру

У молоці міститься лактоза, яку можна назвати молочним цукром. Це природний вуглевод. Багато хто його порівнюють зі столовим цукром або з шоколадним молоком, до складу якого входить сахароза. Але це некоректне порівняння, так як в цілісному продукті це природний вуглевод, а в шоколадному - доданий.

Міф № 7: молоко захищає від крихкості кісток

Так, кальцій в молоці дійсно робить кістки міцніше. Але щоб кальцій засвоювався, його потрібно приймати «в компанії» з вітаміном D. Якщо про це не забувати, то 1-2 склянки молока в день (кожен день) дійсно послужать вам добру службу.

Але дуже старатися з молоком теж не варто. Дослідження показали, що щоденне вживання більше трьох склянок напою робить кістки, навпаки, більш крихкими.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь