Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Системи захисту від затоплення - що це таке

Системи захисту від затоплення (потопу) обладнані датчиками протікання (англ. Leak sensor), або датчиками затоплення (англ. Flood sensor) - сигналізатор, здатний зафіксувати розлив води.

Датчики протікання широко використовуються як один з основних засобів запобігання шкоди від побутових нещасних випадків, поряд з датчиками диму. Це один з найбільш простих механізмів домашньої автоматизації та автоматизації будівель, який передбачає активацію тривожного сигналу і автоматичне перекриття труб при протіканні. Великий вибір пропонує інтернет-магазин АкваLock.

Застосування систем захисту від затоплення

Установка датчиків протікання особливо актуальна для сімей з дітьми або літніми людьми, а також для людей похилого віку, які тим не менше живуть самостійно. У таких будинках вище ймовірність протікання через неуважність або помилки, наприклад забутого крана. З іншого боку, дітям і людям похилого віку складніше зорієнтуватися і швидко відреагувати на протікання.

Принцип роботи системи захисту від затоплення

В основі роботи датчика протікання лежить електрична провідність води. Датчик оснащений двома або трьома контактами і встановлюється в місцях, де в першу чергу з'явиться вода при протіканні. Коли вода потрапляє на контакти, між ними утворюється слабкий електричний струм, і датчик спрацьовує.

Слабка сторона датчика протікання в тому, що він не може зафіксувати протечку, поки вона не призведе до затоплення. Цього недоліку позбавлена система, яка розпізнає протікання, аналізуючи витрата води, однак такі системи стоять в десятки і навіть сотні разів дорожче систем, що працюють на датчиках. Проте, датчики здатні забезпечити ефективний захист майна від пов'язаної з протікання шкоди.

Взаємодія з іншими пристроями системи захисту від протікання

Системи захисту від затоплення з датчиками як правило використовується спільно з пристроєм, автоматично замикаючим труби в разі протікання - зазвичай електроприводом, установленим на трубопровідний кран. З цієї причини виробники датчиків протікання часто пропонують також електроприводи або комплекти, які включають датчики, приводи і контролер - пристрій, що управляє, яке забезпечує взаємодію датчиків з приводами і деякі інші функції.

Якщо користувач підбирає датчики і приводи різних виробників, взаємодія між ними також відбувається через контролер, який в таких випадках встановлюється окремо. Така установка дає власнику налаштувати взаємодію датчика не тільки з електроприводом, а й з іншими пристроями, а саме розумної розеткою або розумними вимикачами, що в разі протікання автоматично знеструмити електроприлади.

Основні переваги системи захисту від затоплення (потопу)

  1. Найбільш поширені застосування датчика протікання в побутових умовах,
  2. Розумний Дім як поєднання стилю, функціональності і комфорту,
  3. Включення тривожного сигналу при протіканні,
  4. Відправлення повідомлення про витік власнику або зазначеній ним людині,
  5. Дистанційне (зі смартфона) або автоматичне перекриття труб при протіканні,
  6. Дистанційне або автоматичне відключення ставшої причиною протікання техніки, наприклад пральної машини,
  7. Дистанційне або автоматичне знеструмлення електромережі при протіканні щоб уникнути займань.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь