Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати «свою» зернову каву, якщо нічого в ній не розумієш

Чашка ароматної кави по дорозі на роботу стала невід'ємною частиною ранку для більшості городян. Але в поспіху не завжди виходить заскочити в улюблену кав'ярню, а іноді питання від бариста, типу «який віддаєте перевагу сорту або обсмажуванню», ставлять у глухий кут.

Якщо ви не бажаєте виглядати білою вороною і згодом хочете навчитися робити класну каву у себе вдома, щоб вранці не витрачати час на пробіжку до кафе, спочатку потрібно розібратися в своїх перевагах.

Арабіка і робуста - що це

Кавові зерна - це кісточки кавових ягід, які ростуть на вічнозелених деревах в тропіках і в районі екватора. Всього є понад 80 видів кавового дерева, але найчастіше для приготування кави використовують плоди двох з них - це арабіка і робуста.

Арабіка росте в більш складних кліматичних умовах на гірських схилах і плато на висоті до 2200 метрів. У ній менше кофеїну і більше цукру, тому вона відрізняється більш м'яким смаком і ароматом в порівнянні з робустой, яка росте на рівнинах. У робусті набагато більше кофеїну, а цукру менше. Через це вона сильніше гірчить і її смак не такий насичений.

Смак кави залежить від безлічі факторів: складу грунту, вологості, обсягу опадів і кількості сонячних днів в році. Наприклад, чим більше сонця, тим швидше дозрівають ягоди і більше в них міститься цукру. Відповідно, таку каву буде трохи солодше. А якщо дерева однакового виду ростуть на різній висоті, але на одній плантації, то плоди тих, що вище, будуть мати яскраво вираженою кислотністю через те, що зріють довше.

У чому різниця між натуральною та митою обробкою

Не дивуйтеся, якщо раптом вам запропонують «миту Колумбію», коли ви будете вибирати зерно серед сортів кави, які пропонує Интернет-магазин чая и кофе. Це лише назва одного з двох способів обробки кавових ягід, завдяки яким розкривається смак напою.

Натуральна обробка (позначається як natural або dry)

Після збору кавові ягоди сушать на бетонних плитах, патіо або «африканських ліжках» - це піднесена конструкція з сіткою, на якій плоди висихають рівномірніше. Зерно знаходиться в контакті з м'якоттю кавової ягоди до 4 тижнів. Через те, що ягода сохне цілком, зерно вбирає більше цукру. Таку каву щільний. Має високу солодкістю і низькою кислотністю. У його смаку чітко проявляються відтінки стиглих ягід, фруктів, карамелі або какао.

Мита обробка (позначається як washed)

При такому способі зерна очищають, поміщають в резервуари з водою і витримують, поки від них не відійде клейковина - шар між м'якоттю і зерном. При цьому незрілі або дефектні зерна спливають, а якісні опускаються на дно. Смак «митих» зерен менш солодкий і цінується за багату кислотність, збалансованість і різноманітність. У ньому ясно читаються цитрусові, фруктові і ягідні ноти.

Що таке спешелті кава

Виробництво кави не в промислових масштабах схоже на виноробство. Власники невеликих приватних плантацій збирають тільки здорові ягоди на піку зрілості і ретельно контролюють обробку зерен. Їх плантації, як правило, знаходяться на високогір'ї в умовах ідеальної вологості і порівняно низьких температур. Це дозволяє плодам рости повільніше і насичуватися складними смаками.

Такий ретельно відібраний кави не купити в супермаркеті. Його називають спешелті кави (specialty coffee) - особливий кави. Його виробництво не поставлено на потік, тому він коштує дорожче, але при цьому попит на якісне зерно зростає.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь