Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Евент (івент) - що це таке і як проводиться

Розповідаємо в статті, що таке івент, як правильно організувати захід і шукати персонал для його проведення.

Що таке івент

Event (з англ. «Подія») - публічні заходи, які носять розважальний і / або рекламний характер.

Терміни «event-менеджер», «event-маркетинг», «event-заходи» стали вживати відносно недавно. Відомий фахівець в області івент-менеджменту Джо Голдблатт зазначає, що ця професія сформувалася в середині минулого століття з відкриттям Діснейленду в США.

Приклади Event-заходів

Event-заходи проводяться для того, щоб позитивно впливати на думку аудиторії, налагоджувати ділові контакти, обмінятися досвідом. У маркетингу івенти від Ивент агентства Эмбиент вважаються важливими інструментами.

Одні з найбільш масштабних івентів створює Red Bull. Виробник енергетичного напою асоціюється з екстримом, активністю і свободою. Івенти, які проводяться під егідою бренду - фестивалі Red Bull Music, спортивні змагання Red Bull Air Race, Red Bull Flugtag, Red Bull Cliff Diving, Red Bull King of the Air.

Щорічно компанія Apple організовує івенти для анонсування нових продуктів. Це очікувані події, які збирають кілька тисяч учасників і гостей.

Ще один приклад вдалого івенту - це партнерство компанії Heineken з Лігою чемпіонів UEFA. На стадіонах продається пиво виробника, йому присвячено рекламний час до, під час і після ігор. Титульне спонсорство в найпрестижнішому футбольному турнірі приносить плоди - широку впізнаваність Heineken.

Види івентів

Існує кілька десятків видів заходів:

  1. Відкриття.
    Цей вид івенту значить урочистий захід на честь запуску чогось нового (салон краси, дилерський центр, булочна - будь-який інший проект).
  2. Виставки.
    Їх організовують для однієї компанії або відразу декількох (компанія стає одним з учасників галузевого івенту). В обох випадках мета - уявлення продукту не тільки анонсованого, але і вже вийшов. Галузеві виставки проводять частіше, так компанії можуть привернути увагу більшої кількості потенційних клієнтів.
  3. Ярмарки.
    Це події, де виробники виставляють товар на продаж. Часто супроводжується розважальними заходами.
  4. Презентації.
    Використовують, коли хочуть представити новий товар або послугу.
  5. Свята.
    Захід будь-якого масштабу і тематики: приватна, міське, спортивне. Івенти намагаються зробити видовищними, емоційними і розважальними.
  6. Прес-заходи.
    У них входять всі івенти, які передбачають участь представників ЗМІ: прес-тури, прес-брифінги, прес-конференції, прес-ланчі, круглі столи. Основна мета - поділитися з журналістами важливою інформацією. Залежно від обраного формату івент носить офіційний або неформальний характер.
  7. Майстер-клас / тренінг / семінар.
    Події, де експерти навчають учасників певної дисципліни.
  8. Фестивалі, концерти.
    На івентах виступають відомі люди, влаштовують видовищні номери.

Також івенти діляться на кілька груп залежно від цілей і аудиторії:

  • Trade events / Торгові івенти - це події, які створюють для клієнтів і партнерів (конференції, семінари, зльоти). Мета таких івентів - донести партнерам інформацію про досягнення компанії, випуск нової продукції, а також поліпшити імідж бренду.
  • Corporate events / Корпоративні івенти - заходи для співробітників, проводяться у вигляді тімбілдінгу, ювілеїв компанії і святкування інших важливих дат.
  • Special events / Спеціальні івенти - події для клієнтів (концерти, презентації, фестивалі, благодійні акції, рекламні тури).


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь