Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Ораторське мистецтво для початківців: вправи і правила

Як стати розкутим в будь-якій компанії, позбутися комплексів, навчитися говорити яскраво, живо, цікаво на будь-яку тему? Чи можна навчитися переконувати і зацікавлювати? Для цього потрібно зовсім небагато - працьовитість і бажання освоїти уроки ораторського мистецтва для початківців.

Починати вивчення секретів публічних виступів краще в команді під керівництвом досвідченого репетитора. Зараз в кожному місті є курси і тренінги. Чим зручний ораторський клуб Красномовець?

  1. По-перше, вам з боку підкажуть все помилки і вкажуть на слабкі місця;
  2. По-друге, у вас буде відмінна можливість напрацювати практику виступів;
  3. По-третє, комплекси легше долати, коли ви бачите, що і в інших не все так бездоганно.

Тренер допоможе вам знайти красивий і впевнений голос, навчить акторським прийомам і виразним жестам, підкаже, як швидко подолати страх. Може бути, таким неперевершеним і красномовним оратором, як, ви і не станете, але говорити точно навчитеся.

Добре, а якщо курсів ораторського майстерності поблизу від вашого будинку немає, а може і є, але розклад занять не відповідає вашому робочому графіку? Навички ораторського мистецтва можна напрацювати самостійно в домашніх умовах.

Сподіваюся, у вас знайдеться диктофон (а краще відеокамера) і велике дзеркало? Прекрасно, можна приступати. Попросіть кого-небудь із знайомих і друзів стати вашими слухачами і асистентами. Слідкуйте за оновленнями блогу, в статтях з цієї серії ви знайдете безліч вправ для відточування майстерності.

Три кити і пісня

Гарну мову можна порівняти з хорошим хітовим шлягером. Що потрібно, щоб знову вийшла пісня була популярною і успіхом? Потрібно поєднання трьох речей: приємною мелодії, вдалого тексту та вмілого виконавця. Правильно?

Успішне ораторське виступ також базується на трьох складових, чи то пак стоїть на трьох китах:

  1. Голос оратора;
  2. Грамотний текст;
  3. Взаємодія з залом (контакт).

Приберіть з пісні мелодію або слова, і пісні не буде. Так само і з виступом. Технічно володіння оратором голосовими даними, вміння представити факти і почути реакцію залу обумовлюють успіх.

голосові дані

Пропоную провести невеликий досвід. У компанії друзів почніть розповідати якийсь анекдот або історію з життя, а самі потихеньку включите диктофон. Прийшовши додому, прослухайте запис. Чи подобається вам звучання власного голосу?

Напевно, багато хто з вас знайдуть свій голос занадто тихим, невиразним або крикливим, різким, скрипучим. Загалом, приємного мало. Наше внутрішнє сприйняття різко відрізняється від того, як нас сприймають оточуючі. Завдання навчання - навчитися чути себе з боку, розвинути резонансну чуття.

Голос вмілого оратора звучить об'ємно, округло і плавно, оксамитовий тембр заворожує слух, захоплює увагу, магічно притягує слухача. Володарям приємного і гучного голосу прощається багато, навіть картавость і невеликі огріхи в тексті не так кидаються в очі.

Чи можна розвинути?

Кожна людина від народження має певний набір фонетичних даних. Цей набір унікальний. Ми не можемо змінити довжину голосових зв'язок або окружність легких. Зате ми можемо навчитися управляти мовним апаратом, налаштовувати свій голосовий інструмент потрібним чином.

  1. Навчання правильному диханню (диафрагмальному);
  2. Розкріпачення фонетичних м'язів шляхом їх розслаблення;
  3. Вироблення відчуття резонансу.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь