Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Устаткування для свердловини в приватному будинку

Свердловина на воду - оптимальний варіант вирішення завдання водопостачання в заміських будинках і на присадибних ділянках - там, де немає доступу до магістрального водопроводу.

Але бурінням все не закінчується - свердловину необхідно облаштувати.

Нижче ми розповімо про обладнання, яке для цього знадобиться. Придбати оголовок для скважины можна за посиланням.

Кесон

Це захисний кожух, за формою нагадує бочку, який оберігає воду в системі від забруднення і замерзання. Кесон виготовляється з нержавійки, алюмінію або пластику і має повністю герметичну конструкцію.
Всередину нього може встановлюватися різне обладнання (манометри, реле, датчики та ін.), Доступ до якого здійснюється через горловину. Кесон використовується, якщо свердловина не заведена в будинок або приміщення не опалюється і існує ймовірність замерзання води.

Свердловинний адаптер

Пристрій, який може застосовуватися замість кесона для захисту води в свердловині від замерзання. Це дешевше, але не завжди зручне рішення. Так як встановлюють адаптер на обсадної трубі нижче рівня промерзання грунту, тобто необхідно рити котлован.

Крім того, адаптер розташовується в землі, через що піддається сильному корозійного впливу. Крім того, оперативно виявити порушення його герметичності вдається не завжди.

Насос

Крім основного насоса, який качає воду зі свердловини, можуть використовуватися додаткові невеликої потужності - для розподілу і перекачування води на ділянках розгалуженого трубопроводу.
Додаткове насосне обладнання особливо актуально, коли від однієї свердловини живиться відразу кілька будинків. В якості основного насоса може застосовуватися техніка різного виду:

  1. Поверхневі. Застосовуються в свердловинах, де динамічний рівень води не опускається нижче 7-10 метрів від поверхні.
  2. Занурювальні вібраційні. Недороге рішення, що застосовується для малопродуктивних свердловин. Не рекомендується використовувати в колонах з нестійкими грунтами.
  3. Свердловинні відцентрові. Оптимальний вибір для глибоких артезіанських свердловин.

Вибір насоса здійснюється індивідуально, виходячи з геології місцевості, характеристик свердловини, особливостей її експлуатації та бюджету.

Гідроакумулятор

Устаткування для підтримання постійного рівня тиску води в системі. Дозволяє накопичувати воду для забезпечення користувачів в періоди пікових навантажень.

А також підтримує мінімальний запас рідини щоб уникнути гідроудару. Обов'язково для свердловин малої продуктивності і в разі запітиванія кількох будинків з однієї свердловини.

Автоматика

Набір реле і датчиків, необхідних для автоматичної роботи системи водопостачання та контролю її параметрів.

Фільтри

Залежно від характеристик і якості води використовуються різні фільтри для пом'якшення рідини, її знезалізнення, очищення від механічних домішок і бактерій.

Крім того, необхідними елементами системи водопостачання свердловини є: оголовок, манометри, реле тиску і деяке інше обладнання. Його повний і точний список визначається індивідуально за результатами досліджень і відповідно до характеристиками свердловини, можливостями і побажаннями власника.

Джерело: https://ukr-polimer.com.ua/



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь