Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Екологічно чисті продукти харчування - що це таке і чи стануть вони доступніше?

У всьому світі вважається, що саме така їжа містить оптимальне корисних речовин, вітамінів і мінералів, краще засвоюється, знижує ризик онкології, а також не завдає шкоди нашому здоров'ю і навколишньому середовищу.

Згідно з міжнародними стандартами, екологічно чистими (це те саме, що і «біо», «еко», «органік») називають продукти харчування, створені в природному середовищі, без використання хімічного втручання на всіх етапах виробництва, в екологічно благополучній місцевості.

Кожна держава сама регулює внутрішні норми виробництва екологічно чистих продуктів з урахуванням своїх географічних, економічних та інших показників. Але з опорою на основні системи міжнародної сертифікації - EU Regulation, Codex Alimentarius Guidelines for Organically produced food і IFOAM Basic Standards (IBS).

У країнах Європи 90% покупців знають, що таке органічні продукти в повному сенсі слова і як їх відрізнити в магазині.

Система виробництва повинна бути побудована на принципах відкритості та справедливості. У загальних рисах основи ведення органічного сільського господарства виглядають так:

Продукція рослинництва

Забороняється використання ГМО (генетично модифікованих організмів) і обробка насіння хімічними препаратами.

Родючість грунту підтримується за допомогою сівозміни (чергування сільськогосподарських культур) і біологічно розщеплюються добрив - без пестицидів та інших хімікатів.

Грунт не містить органічні забруднювачі, важкі метали, нафтопродукти. Виробник дотримується природоохоронне законодавство в сфері поводження з відходами.

Продукція тваринництва і бджільництва

У складі кормів для тварин не повинно бути антибіотиків, ГМО, гормонів для стимуляції росту. Відомості про будь-якої хвороби і лікуванні реєструються.

Необхідні простора площа змісту і суворе дотримання санітарних норм. Кінцевий продукт не містить синтетичних консервантів і барвників.

Відходи виробництва поділяються на фракції, передаються на переробку, упаковка продукту виготовляється з перероблених матеріалів.

Екологічно чисті продукти харчування - це те, що не може коштувати дуже дешево

Кращий спосіб гарантовано харчуватися екологічно чистими продуктами - вирощувати їх самому. Але він вимагає величезних витрат часу і праці, яких не можуть собі дозволити багато жителів великих міст.

Купувати органік в магазинах теж зазвичай дорого, це в буквальному сенсі товари класу «Преміум» від https://oleynitsa.com.ua/.

Як ми з'ясували, виробник не може штучно вплинути на врожайність органічних фруктів і овочів, їх стійкість до хвороб і шкідників.

Не може хімічним шляхом підвищити швидкість і обсяги молочного і м'ясного виробництва, збільшити термін зберігання продукції за допомогою консервантів і таким чином знизити витрати. Все це веде до високої собівартості.

Гарантією натурального складу є сертифікація

Покупець може бути впевнений у високій якості Екопродукт тільки якщо бачить на упаковці фірмовий значок сертифікує компанії, іншими словами - Екомаркування.

У країнах Європи і в США екомаркування означає, що сертифікацію пройшла не тільки фірма-виробник, а й фермерські господарства, а також компанія-пакувальник.

Але суворий контроль якості і отримання сертифікації, знову ж таки, вимагають окремих фінансових вкладень, які теж будуть включені в кінцеву вартість продукту. У підсумку, ціни на такі товари (особливо імпортні, оподатковувані митом) можуть виявитися в два рази вище, ніж на звичайні.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь