Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як переходять борги у спадок в Україні?

Після смерті близької людини залишається як майно, так і борги у спадок. Причому з першим все зрозуміло і просто: це нерухомість, земля, транспортні засоби і так далі. Потрібно прийняти спадщину в установлені строки і всі активи перейдуть до вас. А як же бути з пасивами? Адже у спадкодавця можуть бути непогашені кредити, неоплачені комунальні платежі, обов'язки за договорами (орендні платежі, виконання робіт і т.д.). Чи потрібно платити за борги у спадок?

Як дізнатися про борг після прийняття спадщини?

Спадкоємці можуть і не знати про борги їхніх родичів, але це не звільняє їх від обов'язку погасити ці борги. Цивільний кодекс України, який є основою законодавства про спадщину, закріпив обов'язок спадкоємців повідомити кредиторів померлого про його смерть. Після моменту повідомлення у кредиторів є 6 місяців, щоб пред'явити свої вимоги до спадкоємців. До речі, якщо вас цікавить взыскание долга с наследника, то радимо перейти за посиланням вже зараз.

Якщо кредитори не отримали інформацію від родичів і самі не дізналися і не могли дізнатися про смерть боржника, то вони можуть пред'явити вимоги протягом 1-го року з моменту настання строку вимоги (моменту, коли їх право було порушене (несвоєчасна оплата чергового платежу тощо)).

Кредитор втрачає право вимоги, якщо не звернеться до спадкоємців в згадані терміни. Зобов'язання вважається погашеним.

Кредитор може звернутися безпосередньо до спадкоємця, а може зробити це через нотаріуса. Останній варіант часто використовують банки та інші фінансові установи. Як правило, кредити оплачуються боржником щомісяця. Як тільки гроші вчасно не надійдуть на рахунок банку, він буде з'ясовувати причину несплати. Не отримавши відповіді, кредитор звернеться до нотаріуса про можливу смерть боржника і відразу ж через нього пред'явить вимоги погасити борг по кредиту.

Необхідно знати, що спадкоємці зобов'язані погасити борги померлого в сумі, яка не перевищує суми спадкового майна. Якщо борг більший, то частина, яка залишилася непокрита цим майном, вважається погашеною.

Згідно закону, борги у спадок повинні бути повернуті одним платежем, якщо інше не встановлено в домовленості між спадкоємцями та кредитором. Можна домовитися і провести реструктуризацію боргу (виплата заборгованості частинами, прощення певної суми і т.д.). Якщо спадщину прийняло кілька людей, вони повинні виплатити борг в частинах пропорційно отриманого майна.

Спадкоємці в першу чергу повинні оцінити вартість всього прийнятого майна. Згідно закону, один з подружжя, батьки, діти (спадкоємці 1-ї черги), рідні брати і сестри, дід і баба померлого (спадкоємці 2-ї черги) можуть не оцінювати його. Це пов'язано c тим, що їм не потрібно платити податок на майно. Однак це не заважає оцінити його в добровільному порядку. Оцінкою можна скористатися у своїх цілях.

Як відмовитися від боргів у спадок?

Не розумно вступати у спадок, якщо борги перевищують вартість майна. Тому краще відмовитися від нього. Для цього протягом 6-ти місяців після смерті родича особисто подайте нотаріусу заяву про відмову від прийняття спадщини, або просто не прийміть її (не подавайте заяву про прийняття).

Після закінчення 6-ти місяців від дня відкриття спадщини (дня смерті) автоматично буде вважатися, що ви не прийняли її. Якщо передумаєте, то можна подати заяву нотаріусу і прийняти за згодою інших спадкоємців. У разі відмови спадкоємців, можна звернутися в суд з позовом про продовження строку для прийняття спадщини. У такому випадку потрібно довести в суді поважні причини пропуску строку (важка хвороба, виїзд за кордон і т.д.). Одне лише рішення суду про продовження строку не робить вас спадкоємцем автоматично. Необхідно в загальному порядку подавати нотаріусу документи для прийняття спадщини. Якщо вони відповідають закону, то ви маєте прaвo на отримання свідоцтва про право на спадщину.

 



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь