Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Ваша мотивація залежить від типу мислення. Ось як його дізнатися

Розберіться в собі, щоб охочіше братися за робочі завдання і легше знаходити спільну мову з колегами.

Припустимо, ви отримали складне завдання в якійсь сфері, з якою не дуже добре знайомі або раніше взагалі з нею не стикалися. Що мотивує вас засукати рукава і взятися за справу? Що в процесі ви розвинете якісь навички та розширите свій кругозір? Або що ви вразили того, хто вам доручив завдання, і заслужите похвалу?

Відповідь залежить від типу мислення. Коли говорять про підхід до роботи, то виділяють два: схильний до навчання і схильний до заохочення. Детальніше - в матеріалах, які пропонує Журнал 1таймер.

1. Тип мислення, схильний до навчання

Людей з таким типом мотивує бажання стати компетентніше і освоїти щось нове. Вони не чекають гучних похвал за зібрану інформацію, а відчувають задоволення від поліпшення своїх навичок і розширення знань. Це для них головна нагорода.

Ознаки

  1. Ви витрачаєте багато вільного часу, вивчаючи різні речі, навіть якщо це не приносить якоїсь конкретної користі. Вам просто подобається.
  2. Саме до вас звертаються колеги, а може бути, і керівник, коли їм потрібна інформація. Вони переконані, що ви вмієте її знаходити, і вважають вас джерелом знань.
  3. Зіткнувшись із складним питанням або незнайомою темою, ви відчуваєте радісне передчуття, а не страх.

Плюси

  1. Ви постійно розвиваєтеся.
  2. Ви легше приймаєте критику, тому що бачите в ній можливість чогось навчитися.
  3. Ви з більшою вірогідністю збережіть інформацію в довгостроковій пам'яті, бо не намагаєтеся використовувати її лише для скороминущої вигоди.

Мінус

  1. Майже постійне бажання пізнавати нове і покращувати навички може пригнічувати і навіть призводити до виснаження. Мозку потрібно більше енергії, ніж будь-якому іншому людському органу. На нього витрачається 20% калорій, споживаних організмом. Якщо навантажувати мозок без перепочинку, можна довести себе до вигоряння.

2. Тип мислення, схильний до заохочення

Людей з таким типом сильніше мотивують визнання і похвала. Їм приносить задоволення не придбання нових знань, а схвалення, яким їх нагороджують за виконане завдання. Для них важливо отримати прихильне думку про свою компетентність (і уникнути негативних суджень).

Ознаки

  1. Ви відчуваєте себе досить всього, коли отримуєте позитивний фідбек і визнання від колег.
  2. Ви охоче погоджуєтеся, що вам дуже важлива думка про вас інших людей.
  3. Ви завжди шукаєте можливість поділитися своїми знаннями і навчити когось.

Плюси

  1. Ви дуже свідомо ставитеся до того, як ваші дії оцінюють колеги.
  2. У вас добре розвинена короткострокова пам'ять. Так що якщо вам на роботі постійно потрібно запам'ятовувати і видавати нову інформацію, це велика перевага.

Мінус

  1. Якщо постійно покладатися на зовнішнє схвалення, вище ризик зазнати розчарування і фрустрацію. Не всі вміють давати позитивний фідбек. За даними опроса Why Do So Many Managers Avoid Giving Praise ?, 37% керівників взагалі ніколи цього не роблять.

Чому важливо знати свій тип мислення

Не можна сказати, що один тип кращий за інший: вони різні і у кожного свої переваги і недоліки. Більш того, ви можете схилятися то до одного, то до іншого в залежності від ситуації. Але все одно якийсь із них буде проявлятися частіше. Ось для чого варто визначити свій домінуючий тип.

Ви знайдете оптимальний спосіб мотивації

Перш ніж лаяти себе за лінь і апатію, коли немає бажання працювати, подумайте, що саме вас мотивує: навчання або заохочення. Тоді буде простіше підібрати відповідний «пряник», щоб змусити себе взятися за справу.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь