Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Повітроводи із пластику: з яких матеріалів роблять

  1. ПВХ (полівінілхлорид). Має широкий температурний режим експлуатації від -30 С до + 70 С. Повітроводи ПВХ можуть встановлюватися в неопалюваних приміщеннях.
  2. ПВДФ (фторопласт). кислотостойкий матеріал з широким температурним діапазоном - від -40 С до + 140 С.
  3. ПП (поліпропілен). Відрізняється підвищеною стійкістю до хімічних впливів (переносить кислоти, луги, органіку).
  4. ПНД (поліетилен низького тиску). Цей матеріал відрізняється підвищеною гнучкістю, його складніше бути пошкоджена внаслідок ударів, але не переносить низьких температур.

При виборі пластикових повітроводів варто орієнтуватися на характеристики пластмас. Наприклад, для підключення кухонної витяжки краще використовувати поліпропіленові повітроводи. Якщо температура повітря, що відводиться, висока, підходять повітроводи ПВХ або ПВДФ. Для розведення вентиляції по житловим і іншим технічним приміщенням цілком підійдуть короба з поліетилену.

Види пластикових повітроводів

Всі пластикові повітроводи, які використовуються для створення вентиляційних каналів, умовно можна розділити на кілька типів, в залежності від наступних параметрів:

  1. матеріалу виготовлення;
  2. виду перетину;
  3. ступеня жорсткості;
  4. способу з'єднання елементів між собою.

В якості основного матеріалу для пластикових повітроводів використовуються різні полімерні склади, які підходять для цих цілей:

  1. полівінілхлорид (ПВХ);
  2. фторопласт;
  3. поліпропілен;
  4. поліетилен низького тиску;
  5. вініпласт;
  6. металопластик.

Полівінілхлорид сьогодні широко використовується для виготовлення різних трубопроводів, придбати які можна на сайті https://konard.ua/catalog/vozduhovody. Основні його властивості - висока міцність, стійкість до корозійних впливів. Температурний експлуатаційний режим складає від -50 до + 90 С. У цих межах ПВХ не деформується і не втрачає своїх експлуатаційних властивостей.

Фторопласт відносно недавно почали застосовувати для виготовлення труб, і, зокрема, вентиляційних повітропроводів. Головний плюс цього матеріалу - стійкість до агресивних дій хімічно активних середовищ. Фторопластові повітроводи з успіхом можуть застосовуватися на підприємствах, з можливою концентрацією в повітрі парів різних хімікатів - нафтопереробної, фармацевтичної і хімічної галузі промисловості.

Ще одна перевага фторопласта - найвищий серед полімерів коефіцієнт ковзання. Внаслідок цього повітря проходить по таких трубах практично без турбулентних завихрень, що робить фторопластові повітроводи рекордсменами по ККД. Температурний експлуатаційний режим фторопластових повітропроводів - від -100 до +250 С.

Головна перевага повітропроводів з поліпропілену - бюджетна вартість. Вони можуть короткочасно витримувати підвищення температури транспортованого повітря до 110 С, не деформуючись і не втрачаючи своїх характеристик. Але після досягнення t 140 С поліпропілен починає плавитися. Ще один недолік даного матеріалу - висока горючість. Тому застосовувати повітроводи з поліпропілену заборонено застосовувати для вентиляції приміщень, де є джерела відкритого вогню - наприклад, для кухонь з газовими варильними плитами.

Металопластикові повітропроводи представляють собою складну конструкцію, що складається з двох шарів - внутрішнього і зовнішнього, - тонкої жерсті, або оцинкованої сталі, проміжок між якими заповнюється спіненими полімерами. Металева оболонка виконує захисну функцію, оберігаючи вентканали від механічних пошкоджень, виключають небезпеку загоряння при короткостроковому впливі відкритого вогню.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь