Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Огляд лазерного обладнання з ЧПУ і особливості вибору

Ще кілька десятиліть тому використання лазера можна було віднести до області фантастики, сьогодні ж пристрою, в основі роботи яких лежить лазерний промінь, можна зустріти мало не в кожному будинку, наприклад, в лазерних програвачах, далекомірах, нівелірах, фотоапаратах. Зараз складно назвати галузь, де технології на базі лазерного випромінювання не використовуються взагалі.

З кожним роком технологія отримання лазерного променя стає все доступнішим і з розробкою недорогих лазерних трубок з досить великою потужністю або СО2 лазера обладнання на їх основі стало поступово замінювати традиційно механічні технології обробки різних матеріалів.

Кращий тому приклад - початок широкого впровадження на виробництві лазерних верстатів для різання і гравіювання різних матеріалів, які за всіма параметрами перевершують можливості традиційної механічної обробки.

Але тут перед нами постає питання: як правильно вибрати лазерне обладнання з ЧПУ на сайті https://www.met.ua/product-category/lystoobrobni-verstaty/lazerni-verstaty/?

Вибір обладнання виробничого масштабу дається складно людині, яка не володіє знаннями в цій сфері. Навіть вивчення параметрів і характеристик верстата, яких дуже багато, не допоможуть зрозуміти на що спиратися при виборі. Різання і гравіювання матеріалу можна здійснювати на багатьох типах устаткування. Але найкраще з цим завданням справляється лазерний верстат.

На що звернути увагу при виборі?

Перший пункт вибору - визначити те, що планується виробляти, буде це товар або послуга. Далі стане зрозуміло з яким видом матеріалу має бути робота. На цьому етапі потрібно чітко знати розмір матеріалу і його товщину, розмір робочого поля. Виходячи з цього, буде розуміння того, верстат з якою комплектацією необхідний.

Матеріали для лазерного верстата

Лазерні верстати багатофункціональні. Їх застосовують для роботи з листами фанери, оргстеклом, гумою, монолітним карбонатом, тканиною, ПЕТ, двошаровим пластиком. Деякі професійні моделі можуть обробляти листи металу (оптоволоконні комплекси).

В верстати, як правило, встановлена газова лазерна трубка CO2. Таке обладнання випускається в малому і середньому і широкоформатному розмірі. Їх застосовують для обробки дерева, фанери, пластиків, оргскла і багато чого іншого. У деяких випадках допустима робота з композитними матеріалами, як ламінат.

За допомогою лазерних розкрійників ріжуть картон, тканину різних видів, папір, шкіру. Потужність лазерної трубки задається окремо під кожен матеріал. Якщо товщина матеріалу не перевищує 4 мм, то його обробляють малопотужними трубками (40-60 Вт).

Трубка від 80 до 120 Вт використовується для більш щільних і твердих матеріалів. Проводяться роботи з розкрою та глибокої гравірування. Потужності трубки досить, щоб розрізати фанеру, товщина якої не більше 6 мм. Коли товщина матеріалу перевищує 8 мм, потужність трубки збільшують.

Вартість верстата безпосередньо залежить від багатьох факторів, в тому числі і від того, трубка якої потужності встановлена. Але при цьому потрібно співвідносити скільки можуть прослужити компоненти. Якщо лазер здійснює інтенсивну різання, то трубка зношується швидше.

Обробка матеріалу можлива лише при наявності системи примусової вентиляції, яка повинна бути завжди підключена. Коли проводяться роботи з оргстеклом, полікарбонатом, ПЕТ або акрилом, то в вентиляції потрібно встановлювати фільтруючі елементи.

Для більшості матеріалів характерна наявність стандартних розмірів, які впливають на вибір робочого поля. Важливо ще розуміти, що такі матеріали, як ПВХ або ПВД ні в якому разі не можна обробляти на лазерних верстатах, оскільки в їх складі містяться отруйні речовини.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь