Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Питання річкової логістики в Україні

У питаннях річкової логістики Україна, як це не сумно констатувати, «пасе задніх» у порівнянні з розвиненими країнами, що мають таку ж перевагу у вигляді внутрішніх водних артерій.

Говорячи про логістику, потрібно відзначити, що всі розвинені країни, що мають можливість доставляти товари різних груп по річці, користуються таким привілеєм в повній мірі, відточуючи і вдосконалюючи інструменти і підходи.

Використання річкових терміналів https://usco.com.ua/ дозволяє скоординованими діями всіх підрозділів доставити товар за 4-8 доби і занурити його прямо на борт великого тоннажу за 1 день. Доставити обсяг в два, а іноді і в три рази більше, ніж доставить залізничний маршрут з 54 вагонів, набагато швидше.

Річкова логістика - це відмінне доповнення до інструментів доставки товару в обсязі від 1,5 тис. МТ (місткість однієї баржі по дедвейту) до 6 тис. МТ, в деяких випадках і більше того за один рейс. Вона забезпечує вантажопотік, минаючи заїзд товару в порт.

Не варто забувати і про те, що даний вид перевезення має якийсь гуманний початок у вигляді турботи про автомобільні дороги країни, які нещадно «вбиваються» перевантаженим вантажним транспортом.

Екологічна складова - кожен мільйон тонн вантажу, перенесений «на річку», зменшує викиди в атмосферу приблизно на 70%.

Основні види вантажів:

  1. нафта і нафтопродукти
  2. метал і металопродукція
  3. хімічні добрива
  4. харчові рослинні олії
  5. зернові
  6. лісові вантажі
  7. вугілля
  8. обладнання

По Дніпру все рідше возять вантажі. Сильне падіння йде вже кілька років

Річкова інформаційна служба водних шляхів України (УкрРІС) підвела підсумки перших восьми місяців 2020 року в плані судноплавства по головній водній артерії цієї країни - Дніпра. Цифри, наведені нею, оптимізму не вселяють - йде суттєве падіння за всіма показниками.

Взагалі, Дніпро для України означає, мабуть, навіть більше, ніж Волга для Росії. Стан російських внутрішніх водних шляхів і судноплавства по ним по одній Волзі оцінювати все-таки не можна - є чимало інших великих і завантажених річок. А ось українське судноплавство по Дніпру - це, вважай, і є все українське судноплавство. Трохи перебільшуємо, але лише трохи!

Так ось, за минулі місяці 2020 року було зроблено всього 6528 вантажних рейсів. І це майже на 10 відсотків менше, ніж за той же відрізок попереднього року. Падіння в абсолютних величинах склало 691 рейс.

Тут важливо відзначити, що минулий рік, з яким йде порівняння, сам по собі в цьому плані був невдалим - тоді за підсумками 12 місяців падіння кількості рейсів склало... 26,9%. В цілому, в 2019 році було скоєно по Дніпру на 4407 рейсів менше, ніж в 2018-му.

Падіння, як бачите, йде вже не перший рік.

Обсяги перевезень теж знижуються. У січні-серпні 2020 року було перевезено на 6,14 млн т менше, ніж в аналогічний період минулого року. У відносних показниках - падіння на 10,8%.

В першу чергу скорочується перевезення зернових вантажів і нафто продуктів. За вісім місяців 2020 року об єм перевезень обох категорій впав приблизно на 28%.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь