Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Яку систему опалення використовувати в приватному будинку

Порівняно недавно питання про те, яку систему опалення використовувати в приватному будинку, не стояло зовсім. По-перше, технології якщо і були розвинені, то не завжди були доступні середньому класу, а по-друге, вартість ресурсів і, як наслідок, комунальних послуг, була більш посильною.

Сьогодні ж рішень в рази більше, вони різноманітніші, а значить, перед тим, як вирішувати питання про організацію опалення в приватному будинку, потрібно у всьому розібратися.

Сучасні тенденції автономного опалення

Завдання при зміні існуючої або організації нової системи - знайти компроміс між доступними сьогодні технологіями. Звичайно, якщо фінансова можливість присутня, можна інвестувати в системи, які використовуються альтернативні джерела енергії. Їх декілька:

  1. сонячний колектор
  2. тепловий насос
  3. фотоелектричні станції
  4. вітрові станції

Тут питання вигоди вельми сумнівне, оскільки і технології нові, а значить, не в повній мірі апробовані і ефективні (потенціал інноваційних розробок, найчастіше, розкривається через 10-15 років після виходу на ринок. Та й вартість виправдовується лише довгостроковими перспективами на окупність. Отже, потрібно шукати вихід в стандартних технологіях. Детальніше - на сайті https://www.adamson.ua/.

8 практичних рекомендацій для здешевлення опалення приватного будинку

  1. При наявності твердопаливного котла встановіть бойлер непрямого нагріву. Таким чином вам вдасться отримувати гарячу воду в опалювальний сезон без додаткових вкладень. Пристрій монтується в систему як додатковий вузол (за принципом батареї) і підключається до водопроводу. Оптимальний розмір - близько 200 літрів.
  2. Якщо ваш котел працює на дровах або іншому твердому паливі, встановіть систему електричного теплого статі. Вона не енергозатратна, але стане і альтернативою, і підстраховуванням в разі, якщо котел погасне (днем, коли нікого немає, або вночі, коли всі сплять).
  3. При наявності газового котла - встановити бюджетний електричний і підключити «нічний» тариф на електроенергію, якої ви будете обігрівати приміщення з 23:00 до 08:00.
  4. Встановіть сонячні колектори. Ця система забезпечить вас гарячою водою в теплу пору року, а взимку, восени і навесні буде подавати в систему вже підігріту воду, ніж знизить витрати на газ.
  5. Якщо не весь простір вашого будинку використовується (наприклад, з п'яти житлових кімнат - дві), для решти трьох можна монтувати спліт-систему (кондиціонер, який працює на обігрів). При мінімальних витратах так можна підтримувати «черговий» режим, просушувати приміщення і підігрівати повітря до 15-16 градусів.
  6. Для часткового обігріву приміщень можна використовувати електричні конвектори або тепловентилятори. Також такі пристрої привабливі мобільністю - їх можна переставляти з кімнати в кімнату в міру необхідності.
  7. В пару до газового котла раціональніше (але не дешевше попередніх варіантів) придбати тепловий насос типу «повітря-вода». Його енергоспоживання в порівнянні з електросистемою - в три-п'ять разів менше. У парі з газовим вони можуть працювати так: теплонасос, як основа, і газовий - як резерв при вкрай низьких температурах.
  8. Установка спліт-системи з опцією теплового насоса, як альтернатива використанню основного зла опалення в міжсезоння. У порівнянні з попереднім методом енерговитрати вище, але в цілому ідея досить вигідна.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь