Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати і посадити саджанець

Які сорти плодових культур вибрати? На яких підщепах краще обробляти культуру в тих чи інших агрокліматичних умовах? Як правильно вибрати якісний посадковий матеріал? Ці питання перед садівниками-аматорами виникають щовесни та щоосені.

Навесні це питання задається частіше (своєрідне «весняне загострення»), що психологічно дуже зрозуміло: прокидається природа, і в людях прокидається бажання творити, бути ближче до природи, до землі... Проте, актуальніше цими питаннями задаватися восени і на те є свої причини.

Причина перша. Для більшості ягідних кущів осіння посадка набагато краще, ніж весняна. Ягідні чагарники восени рано закінчують вегетацію, а навесні вона починається набагато раніше, ніж у плодових культур. Тому досить просто спізнитися з їх посадкою (хоча тут на допомогу може прийти контейнерна культура).

Яблуню можна висаджувати як восени, так і навесні. Головне - пам'ятати про те, що купувати саджанці на сайті https://ecosad.com.ua/plodovo-yagodnyie-derevya потрібно з визрілою деревиною. На однорічному прирості не повинно бути листя, а кінчики пагонів повинні бути здеревілими (це стосується як саджанців яблуні, так і ягідних кущів).

Для більш теплолюбних культур: груші, вишні, черешні, сливи, аличі, абрикосів, персиків, горіха волоського, винограду, актинідії і т.п. - більш вигідна весняна посадка. Мимоволі згадується приказка «Палка завжди з двома кінцями». Перед споживачем постає дилема - «купувати потрібно восени, а висаджувати краще навесні» і як з цим бути? Відповідь проста. Так, дійсно, купувати краще восени, а висаджувати краще навесні. Виникає тільки додаткова проблема зберегти саджанці до весни.

Правильно зберігаємо саджанці. Зберігати їх потрібно або в прохолодному підвалі, прикопавши коріння торфо-піщаною сумішшю (час від часу субстрат прикопа поливають, зберігаючи його вологим), або безпосередньо на земельній ділянці в прикопа. Для прикопа вибирають захищене від холодних вітрів місце, викопують траншею глибиною 50 см, шириною 30-40 см. Саджанці в траншеї укладають щільно один до одного під кутом 45 , вершини у своєму розпорядженні в південному напрямку.

Коріння саджанців бажано прикопувати пухким, вологоємним субстратом (торфо-піщана суміш) або просто родючою землею з ділянки, акуратно притоптуючи коріння так, щоб не залишалося порожнеч. Потім саджанці в траншеї рясно проливають водою, щоб земля повністю обсіла на корені. В результаті укладання під кутом прикопуються не тільки коріння, але і до половини довжини стовбурів саджанців.

При зберіганні саджанців важливо пам'ятати і про те, що, де б вони не зберігалися, всюди існує необхідність їх захисту від гризунів. Тому як в підвалі, так і в прикопа, розкладають отруєні приманки для мишоподібних гризунів (шторм, щелкунчик, бактореденцід зерновий).

Причина друга. Восени на ринку представлений найширший спектр садових культур і їх сортів, як в кількості, так і в якості посадкового матеріалу. Ви з легкістю знайдете саме те, що необхідно для закладки вашого неповторного саду.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь