Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Твердопаливний котел. Як обрати?

Рано чи пізно в будь-якому будинку, що будується, з'являється опалення. Не важливо, електричний чи це конвектор, або газовий котел, геотермальне опалення або твердопаливний котел. Взагалі ситуація в селищах за межами міста зараз така, що саме твердопаливний котел і стає першим джерелом тепла в будинку.

Вже потім, років через п'ять - десять газовики простягають трубу повз ділянки, або власник ділянки домовляється з місцевими електромережами, і отримує від них підвищену потужність на ділянку. Але спочатку йде твердопаливний котел.

Почнемо мабуть з вибору типу твердого палива: котел може бути пристосований для роботи на вугіллі (або паливних брикетах), на дровах, або на пеллетах. Щоб обрати - достатньо перейти за посиланням.

Котел на вугіллі.

Типовий котел на вугіллі. Дрова в такий котел завантажувати просто не зручно, зате вугілля - легко
Якщо у вас є доступ до недорогого вугіллю, є, де зберігати вугілля, і котельня у вас - окреме приміщення, в якому в тому числі є своя раковина, то мабуть це кращий варіант для вас, так як на відміну від тих же дров вугілля досить довго горить, виділяє більше тепла, і вам рідше доведеться підходити до такого котла.

Котли, які пристосовані для роботи на вугіллі як правило мають верхнє завантаження (або дверцята, розташовані під нахилом у верхній частині передньої стінки), що дозволяє насипати вугілля в топку з відра. Дрова в такому котлі теж можна використовувати, але якщо скажемо це котел шахтного типу з нижнім горінням, то дрова в такому котлі заклинюють один одне і зависають у шахті, що призводить до загасання котла. Так само в такому котлі прекрасно горять паливні брикети, але тепла з них виходить трохи менше.

Котел на дровах.

Якщо доступного вугілля поряд з вашим будинком немає, брикети продаються в 40-50 км від будинку за ціною, порівнянною з вартістю (або навіть вище) вугілля, а за парканом у вас починається непролазний березовий ліс (ну або хвойний як у мене), то вам однозначно варто ставити котел, пристосований для роботи на дровах. Так, такий котел так само може працювати і на вугіллі або брикетах, але в таких котлах завантажувальні дверцята розташована так, що зручніше за все використовувати дрова, та й топка таких котлів значно більше, так як потрібно більше палива для того ж кількості одержуваного тепла.

Якщо ви вибираєте для себе такий котел, то додатково до котельні вам буде потрібно побудувати ще і дровяник, в який буде вміщатися як мінімум трирічний запас дров: 1/3 запасу ви будете спалювати за зиму, ще 1/3 в цей час буде сохнути і служити недоторканним запасом на випадок несподіваних холодів в кінці травня - початку вересня, а останню третину ви будете взимку доповнювати новою партією дров.

Пелетний котел

Якщо поруч з вами фабрика з виготовлення наповнювача для котячого туалету пелет для пеллетного котла, і розміри вашого гаманця і котельні дозволяють поставити такий котел, то ставте не замислюючись, так як це єдиний твердопаливний котел, який може вважатися автоматичним. Все, що від вас буде вимагатися при його експлуатації, це ретельно вибирати постачальника палива, щоб гранули не розсипалися до того, як потраплять в топку котла, а так же раз в кілька днів - тиждень додавати нову порцію палива в бункер .... кілограм так 100-200 приблизно, але це вже дрібниці життя.

Котли тривалого горіння

Якщо ви визначилися з типом твердого палива, і це виявилися не пелети, то ви напевно задумаєтеся про піролізному котлі або котлі тривалого горіння. Такі котли бувають як дров'яні, так і на вугіллі. Для того щоб котел довго горів, в нього подається менше повітря, що в свою чергу призводить до неповного згоряння горючих газів, низькій температурі горіння і як наслідок виділення і осадження на стінках котла великої кількості сажі упереміш з конденсатом.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь