Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Мембранні тканини

Мембранний одяг вже давно став аналогом зручного і комфортного обмундирування для проведення активного часу або занять спортом. Але мало просто знати назву потрібної тканини. Щоб куртка або костюм служили довго і справно, потрібно зрозуміти, що таке мембрана, якими характеристиками вона відрізняється і як зробити правильний вибір.

Що таке мембрана?

Мембранна тканина (в народі просто мембрана) - це особливий інноваційний матеріал зі складною структурою. У його складі є шар пористої плівки, вона може пропускати водяні пари з одного боку, і затримувати проникнення вологи з іншого. Іншими словами, якщо людина в мембрані спітніє, то піт виведеться назовні вироби, а якщо потрапить під дощ, то чи не промокне. Це принцип виборчої проникності. Це багато в чому пояснює «чарівні» властивості одягу з мембрани, яку так цінують спортсмени та любителі активного зимового відпочинку. Придбати тканини для пошиву курток можна тут: https://www.bosfor.ua/shop/tkan-dlya-kurtok-kupit/.

Принцип роботи мембрани

Мембрана - тонка пориста плівка з поліуретану, якою зазвичай покривають синтетичні матеріали. Її основою служать мікроскопічні пори, які не пропускають воду всередину одягу, але при цьому вільно пропускають піт.

Найчастіше мембрану роблять з трьох шарів, кожен з яких виконує певну функцію:

  1. пропускає повітря,
  2. забезпечує сухість і стабільну температуру,
  3. випаровує піт,
  4. протистоїть вітру і іншим впливам.

У деяких мембран є додатковий флісовий шар, який підвищує їх теплоізоляційні властивості. Мембранні куртки і комплекти можна носити як навесні і влітку, так і в холодну пору року.

Залежно від структури мембрана буває:

  1. 2-шаровою (2L), яка використовується при пошитті курток і комбінезонів з утеплювачем;
  2. 2,5-шаровою (2,5L), у якій є додатковий шар зі спіненого трикотажу;
  3. 3-шаровою (3L), з якої шиють екіпіровку для роботи в екстремальних умовах.

Залежно від типу мембрани багатошаровий одяг буває поровим (микропористая гідрофобна і гідрофільна структура), беспоровим (гідрофільна структура) і комбінованим (бікомпонентна структура).

Щоб поліпшити і без того бездоганні властивості, на виробництві мембрану покривають водовідштовхувальними розчинами. Для відновлення цього покриття мембранні куртки і костюми потрібно періодично обробляти спеціальними просоченнями.

Характеристики мембрани

Основна функція мембрани - захистити людину від дощу, снігу та вітру. А також вберегти від зайвої вологи, яка може зібратися під одягом. Простіше кажучи, мембрана організовує такий мікроклімат, щоб людині було максимально сухо і комфортно. А досягається цей ефект двома показниками: водо-паропроникністю.

Водопроникність - вимірюється в міліметрах водяного стовпа. Саме за цим показником ми визначимо, який тиск води витримає тканину без протікання. Чим вище будуть цифри, тим краще.

Якщо на бірці куртки вказано число 20000, це значить вона не пропустить воду і при штормових умовах; 10000 - можна носити в снігопад і зливу; 5000 - не промокне під моросящего дощем.

Паропроникність - цей параметр показує нам, скільки грамів пари пропускає 1 квадратний метр мембранної тканини за добу. Отже, чим більше ця цифра, тим швидше конденсат від тіла буде виводитися назовні. Самою дихаючою вважається мембрана з показником від 13000; хороша здатність дихати у матеріалів з паропроникністю 6000-13000; трохи гірші показники до 3000 г / м².



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь