Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати тепловізійний приціл

Великий вибір термопріцелов може заплутати навіть досвідченого користувача, який має уявлення про тепловізорах. Різноманітність моделей від різних виробників в різному ціновому діапазоні, різні функції і характеристики - у всьому цьому потрібно розбиратися, і бажано не на своєму досвіді. Якщо ви готові витратити чималі гроші на новий приціл, він повинен бути надійним, точним, а головне - його параметри повинні відповідати вашим очікуванням від нової оптики, щоб через місяць вам не захотілося поміняти її на більш відповідну.

Тепловізійний або нічний приціл?

Тепловізор і нічник - хіба це не одне і те ж? Ні, хоча обидва прилади допоможуть вам бачити в темряві. У них різні принципи роботи:

  1. Прилади нічного бачення (ПНВ) за допомогою електроніки підсилюють світло, який є навіть вночі на природі (світло місяця, заграва над горизонтом і т.д.). Якщо світла немає взагалі (наприклад, ви перебуваєте в темному підвалі) і не користуватися підсвічуванням, то ви нічого не побачите в "каганець".
  2. Тепловізори бачать теплове випромінювання, властиве всім об'єктам. Тепловізор створить зображення в абсолютній темряві, вдень і вночі, незалежно від навколишнього освітлення. Придбати тепловизор PARD можна на сайті за посиланням.

Для спостереження можна використовувати прилади обох типів. Для переміщення на місцевості вночі зручні окуляри нічного бачення - цифрові або на основі ЕОП. Але виявити ховається в лісі або траві видобуток легше в тепловізор.

Дистанція виявлення і теплокровних мети у самого хорошого ПНВ завжди буде значно менше, ніж дистанція виявлення у тепловізора. Тому не тільки мисливці, а й військові, і рятувальники вибирають тепловізори, які ефективні в спеку і холод, в бурю і туман.

На які характеристики звернути увагу при виборі тепловізора?

Крім вартості у тепловізора є безліч особливостей, на які варто звернути увагу при покупці.

Збільшення

Характеризує здатність прицілу збільшувати зображення віддаленого об'єкта. Якщо вказана кратність, наприклад, 2.5-10х, то "чесна" оптична кратність пристрої одно 2.5х. Більше наближення реалізується електронним способом, тобто на більшої збільшенні якість зображення, його деталізація можуть погіршитися. На великому збільшенні картинка на екрані може злегка "пригальмовувати".

Роздільна здатність матриці і дисплея

Не плутайте ці два параметри. Роздільна здатність дисплея може бути 1024x768 пікселів, а термодатчика (мікроболометр), наприклад, всього лише 320х240, як у Pulsar Thermion XM50. Це означає, що в XM50 ви ніколи не побачите таку ж чітке зображення, як в XP50 c матрицею 640x480. Чим більше дозвіл матриці, тим легше ідентифікувати ціль. Помітити її можна і в прилад з матрицею меншого дозволу, але зрозуміти, що саме ви бачите, набагато простіше, дивлячись в прилад 640x480.

Цифровий зум

Підвищення оптичного збільшення наглядової приладу цифровим способом. Центральна частина зображення збільшується до розмірів дисплея. В результаті ми бачимо укрупненное зображення мети, але з більш низькою якістю. Матриці з більш високою роздільною здатністю дозволяють досягати більш високого цифрового зуму (наближення) без значної втрати якості зображення.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь