Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Зимова консервація катерів і яхт

Навігація закінчена - настала осінь. Не слід, однак, забувати що, потрібно гарненько підготувати до зимового зберігання ваше судно, будь то яхта, катер, або навіть надувний човен. До того ж, дбайливому судновласнику треба пам'ятати, що і взимку на яхті знайдеться робота, щоб в наступну навігацію раніше опинитися на воді і бути впевненим, що жодна з систем і механізмів не підведе вас під час експлуатації вашого судна. У цій статті нам хотілося б нагадати основні правила і рекомендації з підготовки ваших яхт до зими, а також дати кілька корисних порад.

Перш за все, перед підйомом на берег, судно треба роззброїти, тобто демонтувати з нього все, що під час зимової стоянки необхідно законсервувати і зберігати в теплому приміщенні. Вибираючи місце для стоянки на вулиці, дерев'яне судно непогано розташувати носом на південний захід, щоб навесні сонце однаково нагрівало обидва борти і дерево висихало більш-менш рівномірно. Встановлювати яхту або катер потрібно на дерев'яні підкладки, кільблоки або сані, крім цього, можна спорудити козли або стійки, вкопані в землю. Відстань від землі до нижньої точки підводної частини корпусу, має бути не менше півметра - це полегшить ремонтні та профілактичні роботи. Легкі човни слід ставити днищем вгору. Послуга стоянка катеров - за посиланням.

Якщо немає можливості помістити судно в закрите приміщення, бажано зробити над ним навіс для захисту від дощу і снігу. В крайньому випадку, можна вкрити яхту або катер чохлом з брезенту або іншої щільної тканини. А найкраще замовити тент під розмір вашої яхти або катера. Укриття повинно бути міцним, щоб витримувати пориви вітру і снігову шапку. Для вентиляції в районі носової і кормової краю залишають проходи для повітря. Коли яхта зимує під відкритим небом, потрібно періодично зчищати з неї сніг, прибирати з трюму потрапляє туди воду або накопичився конденсат.

Внутрішні приміщення

Всі приміщення на каютних катерах і яхтах, перш ніж закривати судно чохлом, необхідно добре продезинфікувати слабким розчином хлору, після чого ретельно протерти і провентилювати судно. Неприємний запах можна видалити за допомогою розчину питної соди - чайна ложка на півлітра води. Цим розчином слід протерти поверхні і дати просохнути.

На зиму бажано забезпечити вентиляцію внутрішніх приміщень судна: прибрати пайола, відкрити рундуки, шафи, люки, двері і т. д. Якщо є така можливість, непогано, вхідні двері та кришки люків залишити відкритими, підклавши під них клини.

Ущільнювальну гуму на люках, пробках, кінгстони і т. п. рекомендується промазати гліцерином. Металеві деталі (підвіски, засувки, петлі і т. Д.) необхідно очистити від іржі та бруду і змазати тавотом або іншим консервуючим мастилом. Деталі з різьбою (талрепи, задрайкі, вентилі та ін.) потрібно послабити, очистити від іржі, змастити сумішшю тавоту з графітовим порошком і зібрати. Всі м'які меблі (матраци, дивани, подушки і т.д.) повинна бути знята, і зберігатися в сухому, провітрюваному приміщенні. Якщо такої можливості немає, встановіть їх вертикально, щоб забезпечити циркуляцію повітря навколо них.

Для видалення з внутрішніх приміщень зайвої вологи добре розвісити в них матерчаті мішечки з силікагелем, який має високу гігроскопічність.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь