Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке ендопротезування?

Травма або хвороба тазостегнового суглоба часто є причиною часткової або повної втрати його рухливості. Ще одним вкрай неприємним побічним ефектом є біль, яку не можуть купірувати стандартні знеболюючі засоби. Біль може стати нестерпним навіть в спокійному положенні. Іноді пацієнт не може пройти навіть декількох кроків.

У таких випадках варто задуматися про можливості встановити ендопротези суглобів в клініці https://dd.clinic/hirurg/endoprotezirovanie-sustavov/. На даний момент ендопротезування не рахується небезпечною операцією. Установка ендопротезів одним із сучасних способів схвалена по всьому світу.

Як влаштований і чому починає хворіти тазостегновий суглоб

Тазостегновий - один з найскладніших суглобів нашого тіла. І один з найнадійніших, він повинен витримувати вагу всього тіла протягом життя. Рухливість суглоба забезпечує хрящ, що з'єднує головку кістки з тазовим відділом. Кость вставлена в вертлюжної западини тазостегнового суглоба. Конструкцію з'єднують зв'язки, м'язи, які утримують кістка в потрібному ураженні. Але саме хрящ забезпечує суглобу рухливість. Згодом хрящ може втратити еластичність в результаті:

  1. травми;
  2. спадкової або придбаної хвороби;
  3. нездорового способу життя і навіть неправильної ходи, постави.

Також на стан хряща впливає зайву вагу. При цьому, якщо хрящ вже почав истончаться і всихати, повернути цей процес назад вкрай складно. Можна тільки сподіватися на припинення або уповільнення процесу.

Зазвичай захворювання розвивається досить швидко. Біль в суглобі обмежує його рухливість, зростає навантаження на зв'язки, які теж на це не розраховані. Зв'язки починають всихати, а при різкому русі можуть навіть надірватися або розтягнутися. Що теж дуже боляче.

Розтягнення зв'язок збільшує навантаження на м'язи, які, знову-таки не можуть впоратися з утриманням суглоба. Нерідко, пацієнт починає «берегти ногу», що в свою чергу призводить до деградації розтягнутих м'язів і зв'язок без навантаження.

Методи лікування тазостегнового суглоба

Консервативні методи лікування спрямовані в основному на те, щоб зняти біль і запалення. Вилікувати суглоб можна тільки хірургічним шляхом. Для цього використовують:

  1. резекцію або видалення суглоба (метод застарів, людина стає обмеженою в русі на все життя);
  2. операції на м'язах і зв'язках, в тому числі імплантацію зв'язки (повністю проблем з хворим суглобом не вирішує);
  3. заміна суглоба на ендопротез, тобто ендопротезування.

Операція вирішує більшість проблем з хворим суглобом шляхом заміни його на металевий, керамічний або комбінований ендопротез. Який складається з тих же елементів, що і суглоб людини. У нього є куляста головка, чашка, що імітує вертлюжної западини. Вони добре підходять один одного і рухаються по тих же напрямках, що звичайний суглоб.

В ході операції чашка (зараз їх часто роблять з пластика) встає на місце вертлюжної западини, а ніжка фіксується в стегнової кістки. Згодом м'язи і зв'язки ще надійніше фіксують з'єднання.

Протипоказання і можливі ризики

На даний момент ендопротезування має ряд протипоказань. Перш за все, наявність інфекційних захворювань, які треба вилікувати перед операцією. Також причиною для перенесення операції можуть бути гнійничкові запалення шкіри, хворі зуби і будь-які запальні процеси в організмі.

Імовірність ускладнень після операції при відсутності протипоказань не перевищує 2%. Ендопротезування не обмежується заміною тазостегнового суглоба, ендопротез можна встановити замість ліктьового або плечового суглоба.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь