Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як підібрати відповідні лижі

Конькові і класичні лижі в багатьох сенсах значно відрізняються. Для класичних лиж в фазі ковзання критично важливо розподілити вагу лижника по снігу так, щоб колодка (та частина, на яку нанесена мазь тримання) мінімально стикалася з лижнею, інакше лижі будуть відверто "стояти". При цьому, в фазі відштовхування колодка повинна рівномірно стосуватися лижні для впевненого поштовху без прослизання. У цьому завданні багато змінних, серед яких і модель лиж, і погода, і стан снігу, а також, звичайно, особливості техніки лижника.

Сама довжина колодки (ту ділянку лижі, на який наноситься мазь тримання) - величина непостійна. Для жорсткої траси зону тримання можна розширити, для свіжого снігу - навпаки. Навіть тип обраної мазі тримання може змінювати її довжину (клистер, або тверда). Саме тому багато спортсменів-любителів зазвичай тримають під рукою кілька пар лиж на різні погодні умови - або орендують їх на сайті uaprokat.in.ua.

У коникових лиж інші особливості - вони повинні забезпечувати максимальну стійкість в фазі відштовхування (прокат на одній лижі), бути максимально "пружними", але не надмірно жорсткими. Занадто жорсткі лижі будуть серйозно програвати на м'якому снігу через наявнясть надлишкового тиску носка і п'ятки на сніг. Знову-таки, якщо ви серйозно займаєтеся, або плануєте займатися лижним спортом, то дві-три пари коникових і класичних лиж (тобто, сумарно п'ять-шість пар лиж) - абсолютно нормальне явище. Професійні спортсмени разом з сервісменами вибирають перед стартом з значно більшої кількості.

Як визначити відповідну жорсткість?

Для конька - в першому наближенні потрібно стиснути обрану модель в районі центру ваги (на 5-10 сантиметрів нижче) двома руками. Це зусилля приблизно відповідає вашій вазі - хоча, звичайно, дуже приблизно. Є більш точні способи оцінки, але про це трохи нижче.

Так ось, при стисненні коникових лиж між ними повинен залишатися зазор хоча б в 2 мм. Якщо зазору немає - лижі майже напевно занадто м'які. Якщо ж зазор значно більше - потрібні більш точні вимірювання. З ненаукових методів може допомогти рівна підлога і аркуш паперу. В цьому випадку вам потрібно встати на лижі і перенести вагу на одну ногу. Навіть коли ви стоїте на одній лижі, аркуш паперу повинен безперешкодно, але без зазору прослизати під колодкою цієї лижі.

Для класичних лиж загальний принцип той же, тільки при стисканні зазору між лижами бути не повинно. Якщо ви не можете "протиснути" лижі руками до їх з'єднання під колодкою - швидше за все, вони занадто жорсткі. Це, безумовно, антинауковий підхід, але він дозволяє швидко відсіяти явно невідповідні моделі.

Для більш точних вимірювань є прилади Madshus для оцінки епюри лижі, тобто повноцінного опису розподілу жорсткості лиж по їх довжині. Використовуючи такі прилади, можна швидко побачити, чим саме відрізняються лижі по жорсткості навіть в рамках однієї моделі.

Наприклад, лижі на "тепло" і на "на холод" дуже помітно відрізняються. У "теплих" лиж більш виражені точки тиску на сніг в мисці і п'яті - наприклад, у моделі Fischer SPEED MAX PLUS. У "холодних" лиж тиск розподіляється по довжині лижі більш рівномірно. Приклад таких лиж - Salomon S-LAB BLUE.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь