Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як не потрапити на шахраїв при купівлі туру. Рекомендації досвідченого турагента

З початку коронакрізіса з ринку пішли близько 20% туристичних агентств. І це тільки за офіційними даними. Багато, щоб знизити витрати, відмовилися від офісу і пішли в онлайн, а хтось і зовсім в безстрокову відпустку до кращих часів. Скільки з них переживе зиму, ніхто не знає. А тому, до вибору агентства потрібно поставитися особливо уважно.

Для початку розберемося хто є хто в світі туризму:

Багато хто плутає поняття туроператор (ТО) і турагентство (ТА), при тому що обов'язки і сфера відповідальності у них абсолютно різні.

Туроператор - це той, хто створює пакетні тури: ставить польотну програму, викуповує блоки місць в готелях, організовує трансфери і т. Д. Тобто формує туристичний продукт і встановлює ціни на нього.

Турагентство - це магазин готових турів, де вам допоможуть з величезної кількості пропозицій туроператорів, вибрати те, що підходить саме вам. В обов'язки ТА входить: консультація, бронювання, а також інформаційний супровід туриста на всіх етапах. За це ТО платить агентству комісію від проданих турів.

Чому не можна забронювати тур безпосередньо, без посередників?

Чому не можна? Можна, можливо! Сайти більшості ТО мають таку можливість. Але що ви від цього виграєте? Ціни на сайті оператора і в офісі агентства - однакові, турагенти нічого зверху не накручують. І в разі покупки на сайті, комісію, яка призначалася агентству, ТО залишає собі. При цьому, у вас не буде особистого помічника-консультанта і всі питання по вашому туру, ви вирішуєте самі.

Отже, як же мінімізувати ризики нарватися на несумлінне і не надійне агентство?

До покупки туру, абсолютно не зайвим буде вивчити інформацію про турагентство в Киеве в інтернеті: перевірити ІПН, сторінку в соцмережах, почитати реальні відгуки клієнтів. При цьому скарги на затримку / перенесення рейсу, заміну готелю сміливо пропускаємо. Турагентство за визначенням не може впливати на такі речі.

Зайшовши в офіс агентства, озирніться по сторонах. Навколо голі стіни і один стіл на весь офіс, немає міських телефонів, а на прохання ознайомитися хоча б із свідоцтвом про державну реєстрацію фірми ви отримуєте насторожений питання «а навіщо це вам»? Привід для не довіряючи однозначно у вас є.
На консультації звертайте увагу на компетенцію менеджера. Грамотний турагент відмінно володіє інформацією про особливості курорту, правила в'їзду, готельної бази та розгорнуто відповідає на ваші питання.

Перш ніж почати підбирати тур, він задасть безліч питань. Тому ще до візиту, ви повинні приблизно розуміти: де ви хочете відпочити, скільки на це готові витратити, як ви бачите свій відпочинок, що хочете отримати і чого, по можливості, уникнути. На підставі всієї отриманої від вас інформації, турагент запропонує кілька варіантів, які ідеально підходять за всіма параметрами. Причому вибір кожного він детально доведе: в чому плюси конкретно для вас і попередить про можливі нюанси.

Турагент-дилетант після пари питань (як правило - дати і бюджет) накидати вам з десяток отельчиков і відправить їх вивчати самостійно - в інтернеті же все є! Авось щось та сподобається. Тільки от навіщо вам такий турагент?

ЗНИЖКИ. Чому низька ціна на тур повинна вас насторожити?

Комісія агентства від продажу туру не велика і складає приблизно 7-10%. І це єдиний дохід ТА, на який потрібно утримувати офіс, платити зп персоналу, податки, рекламу і тд. Якщо вам при першому ж зверненні обіцяють "скидочку 5%" а то і більше, це привід задуматися: чому агентство так охоче готова віддати вам більше половини свого прибутку?



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.