Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Користь паперових книжок для розуму

Книга - предмет, з яким людина стикається з самого дитинства. Малюки обожнюють, коли їм читають казки. Дорослі ж можуть годинами лежати з детективом або романтичним романом в руках. Незважаючи на виникнення електронних видань, багато хто до цих пір віддають перевагу паперовій літературі.

Шурхіт сторінок, незабутній аромат і інші фактори змушують людей регулярно купувати нові книги. Однак паперові видання - це не тільки данина традиціям. Твори розширюють кругозір, допомагають дізнатися щось нове, пофантазувати над розвитком подій. Читання корисно і дітям, і дорослим. У цій статті ми зібрали цікаві факти про книжки, які допоможуть полюбити їх ще більше.

Вплив книги на людину

Щоб привчити дитину до читання, фахівці рекомендують починати з 4-6 років. Найкраще це робити на своєму прикладі. Тобто, щоб дитина полюбила читання, батьки повинні і самі проводити час з книгою в руках. Не всі книги можуть захопити читача з перших сторінок. У більшості випадків людина втрачає інтерес до твору, не дійшовши до 20 сторінки. В середньому людина проводить за читанням 1 годину в добу. Це відноситься не тільки до книг, але і до журналів, Інтернету і т.д. В процесі читання очі людини розходяться в різні боки. Це дозволяє захопити поглядом відразу весь рядок. На цьому ґрунтується техніка швидкого читання.

Згідно з дослідженнями, всього 6 хвилин щоденного читання художньої літератури сприяє зниженню рівня стресу. Книголюбам не грозить депресія. Перш ніж перейти безпосередньо до читання, багато людей на протязі 25-30 секунд вивчають обкладинку.

Ще трохи цікавих фактів про книги

Ні для кого не секрет, якщо в приміщенні хтось починає позіхати, до нього приєднуються всі навколишні. Це відноситься і до книг. Тобто, якщо в творі описаний процес позіхання людини, читач також мимоволі почне позіхати.

Здавалося б, нешкідлива казка «Аліса в країні чудес» (придбати можна на сайті akonit.net/318982-alisa-v-zazerkale), колись була заборонена до продажу в Піднебесній. Цікаві факти про книги в тому, що уряд вирішив, що опис тварин, які говорять, негативно впливає на психіку дітей і дорослих. Подібна доля спіткала книгу про «Вінні-Пуха». Її не можна було придбати і прочитати в США, Англії, Туреччині.

Також в Америці були заборонені книги про хлопчика-чарівника Гаррі Поттера. Це було пов'язано зі згадуванням в творах різних ритуалів, нехай і не реальних. Однак незабаром заборона була знята. Більш того, помахом чарівної палички був присвячений цілий парк. Не так давно в Америці для створення книги були застосовані нанотехнології. Вчені використовували електронний мікроскоп і цілі іонні пучки. Також в світі створено видання, яке одночасно виконує два завдання. Це і книга, і нічник.

В наші дні літературу можна читати з мобільних пристроїв. Для цього передбачені спеціальні сайти, на яких зберігаються найбільш популярні і затребувані твори. Крім цього, людина може слухати аудіокниги. Правда, в більшості випадків текст читає робот, тому навіть найцікавіший твір стає нудним і нецікавим.

Однак іноді читання довіряють професійним акторам. Вони здатні привнести в твір щось нове. Спочатку такі книги створювалися для людей з проблемами зору. Пізніше з'явилися записи казок для дітей. Зараз же скористатися аудіокнигою може будь-хто.

Читання книг допомагає людині заснути. На думку вчених, багато творів викликають сонливість. Винятки - захоплюючі романи, які можуть стати причиною безсоння. У всякому разі, поки людина не дійде до розв'язки. Тобто читання книг - корисно не тільки для інтелектуального розвитку, але і для здоров'я. Зокрема, це відноситься до нервової системи.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.