Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як уникнути шахраїв усіх мастей, які активізуються в складні часи?

Ви хотіли б швидко вирішити всі свої фінансові проблеми? Вас цікавлять великі заробітки? Готові прийняти нашу ексклюзивну пропозицію? Напевно кожен з вас вже стикався з такими питаннями від незнайомих людей по телефону, в інтернеті або на вулиці. І далеко не всі здатні відповісти «ні» на будь-який з цих питань. Тому що шахраї добре знають свою справу.

А коли в усьому світі бушує епідемія, люди губляться в потоці суперечливої інформації і насилу розрізняють, де правда, а де брехня. Зараз обманювати людей набагато легше, чим і користуються шахраї. Для захисту від коронавируса нам рекомендують прості правила: дотримуватися соціальну дистанцію, частіше мити руки і скоротити спілкування з зовнішнім світом. Від лап шахраїв вам допоможе Черный список компаний та дотримання 5 не менше простих правил:

  1. Якщо вам пропонують щось незвичайне (високу прибутковість інвестицій, товари і послуги з вкрай низькою ціною, надвигідні умови здійснення якихось угод), то відразу слід насторожитися. Наприклад, на фінансовому ринку прибутковість понад 20-30% річних - це явний «лохотрон». Повернення грошей за квитки вигідніше, ніж у авіакомпаній - подумайте, чи немає тут якоїсь каверзи. Не вірте казкам. Безкоштовний сир буває тільки в мишоловці.
  2. Якщо вам гарантують прибуток, то знайте, що гарантія прибутковості в інвестиціях заборонена законодавством. Безризикових вкладень не буває. Чим вище прибутковість, тим вище ризик втрати вкладених коштів. У період різкого обвалу фінансових ринків активізувалися фіктивні брокерські компанії, зареєстровані за межами України, з пропозиціями заробити на фінансовій кризі.
  3. Якщо привабливу пропозицію адресовано тільки вам, наприклад, унікальна знижка на товар, то чи не будьте такі наївні. Те ж саме чують тисячі інших людей.
  4. Найчастіше вам пропонують прийняти рішення в максимально короткий термін. Наприклад, останнім часом з'явилися розсилки від імені урядових організацій з інформацією про компенсації та матеріальної допомоги, для отримання яких потрібно терміново зробити платіж. В цьому випадку шахраї розраховують на вашу жадібність. Крик про допомогу від імені ваших знайомих і родичів через соціальні мережі або по телефону з проханням терміново позичити гроші - ваша миттєва чуйність може допомогти брехунів. Дзвінок зі служби безпеки банку з повідомленням про можливе блокування карти - вами опановує страх, і шахрай тут же отримує необхідну інформацію. Жах наводять на людей повідомлення про те, що людина нібито заражений коронавірусів, а докладні дані будуть надані тільки після оплати медичних витрат, або після надання даних платіжних карт. Не варто піддаватися емоціям. Візьміть паузу, перевірте інформацію і порадьтеся з близькими. Необдумані рішення - вірний шлях до втрати грошей.
  5. Шахраї використовують нашу довіру: ми не замислюємося про те, чому, наприклад, приємний молодий чоловік так хоче нам допомогти, відповідаємо на дзвінки з незнайомих номерів і потрапляємо на підроблені сайти. Стрімка цифрова революція призводить до того, що ми скорочуємо особисте спілкування і більше спілкуємося через віддалені канали зв'язку, не бачачи і особисто не знаючи своїх співрозмовників. Анонімність породжує безкарність. Не довіряйте незнайомцям. Так надійніше.

Це тільки найголовніші, універсальні правила захисту від шахраїв, які постійно вигадують нові способи обману людей. Заведіть собі звичку завжди ставити під сумнів все, що суперечить вашому життєвому досвіду. Формуйте критичне мислення. Не шукайте легких шляхів вирішити фінансові проблеми. І якщо вам пропонують швидкі гроші, швидко говорите «ні». Бережіть себе і свої фінанси.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.