Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Корм для кішок: який вибрати

Вибираємо корм: з чого почати

Перший крок - консультація з ветеринарним лікарем. Спеціаліст візьме аналізи, обстежить тварину і складе відповідний раціон. Це стосується і ситуацій, коли кішка відмовляється їсти звичну їжу - встановити причину і підібрати нове харчування може тільки лікар. Придбати спеціалізовані корми та усі необхідні зоотовары ви можете за посиланням.

Навіть якщо немає можливості показати тварина лікаря, можна з'їздити на консультацію самостійно, запитати поради в онлайн-чаті на сайті клініки або ветеринарному форумі. Також в деяких зоомагазинах є ветеринарний кабінет, де можна поговорити з фахівцем.

Що врахувати при виборі корму:

  1. вік тварини - кошенятам потрібна більш калорійна їжа, а старіючим кішкам потрібно більше клітковини;
  2. індивідуальні потреби - вільний вигул тварини, надлишкова маса тіла, вагітність;
  3. патології - наприклад, при сечокам'яній хворобі і ниркової недостатності потрібен дієтичний корм.

Виробники пропонують враховувати породу кота. Але, на думку ветеринарних лікарів, важливі особливості анатомії і фізіології тварини. Наприклад, мейн-кунам потрібні жирні кислоти для профілактики хвороб суглобів, але спеціальна їжа для них підійде і іншим великим котам. А корм для перських кішок з підвищеним вмістом клітковини можна давати довгошерста тваринам зі схожою будовою мордочки.

Головна небезпека при підборі харчування без консультації лікаря - незбалансований раціон. Наприклад, у тварин, які їдять тільки м'ясо, може знизитися рівень кальцію. Це веде до проблем з опорно-руховим апаратом, млявості, ожиріння і запорів.

Що краще - купувати чи готувати?

Фахівці вважають, що все залежить від можливостей господаря і переваг вихованця. В обох варіантах є свої плюси і мінуси.

Промислові корми зручні - достатньо відкрити пакет і відміряти потрібну порцію. Але повністю зрозуміти їх склад складно - його не завжди вказують на упаковці, а перевірити якість інгредієнтів - просто неможливо.

Продукти для натурального харчування ви можете підібрати самі, але тут потрібні навички й дієтолога, і кухарі.

Натуральне харчування краще промислового, якщо дотримуються три умови: раціон збалансований, якість продуктів високе і є час готувати тварині їжу.

Види кормів для кішок

Промислові корми діляться на три види:

  1. сухий,
  2. напівсухий,
  3. вологий.

Сухий і напівсухий корм

Найзручніше для власників, які годують вихованців за вільним графіком: якщо вранці насипати в миску «сушку», вона до вечора залишиться свіжою і смачною. Це підходящий варіант і для випадків, коли вам потрібно виїхати на 1-2 дня і залишити кішку одну. Основний недолік сухого корму - в ньому практично відсутня волога, тому у тварини завжди повинна бути свіжа вода в мисці, автопоїлці або питному фонтанчику.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.