Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як зміниться ринок комерційної нерухомості

Пандемія COVID-19 може кардинально змінити ринок комерційної нерухомості в США та інших країнах. Перш за все, вплив відчує ринок кредитування нерухомості в США, а потім почнеться трансформація, яка може забезпечити зростання продажів послуг деяких компаній.

Після кризи 2008 року в США увагу інвесторів змістився з ринку іпотечних кредитів на кредитування комерційної нерухомості. Так, сукупний обсяг видачі іпотек для односімейних будинків скоротився з $ 2,7 трлн в 2006 році до $ 2,5 трлн в кінці 2019 року, за даними FDIC. При цьому в сфері комерційної нерухомості обсяг кредитування зріс з $ 886 млрд до $ 1,5 трлн. Компанії використовували позикові кошти для покупки офісів, торгових площ, готельних номерів та іншої нерухомості, необхідної для ведення бізнесу. Багато з цих кредитів мали підвищений ризик, але комерційні будівлі вважалися більш стійким напрямком для інвестицій. Так було до COVID-19, як повідомляє Алексей Абасов.

Пандемія коронавіруса привела до масштабного переводу співробітників американських компаній на дистанційну схему роботи. Незважаючи на те, що така форма зайнятості не завжди оцінюється правильно, багато компаній майже напевно запропонують як мінімум частини працівників трудитися з дому. Опитування асоціації комерційної нерухомості CoreNet Global показав, що 69% членів асоціації планують скоротити обсяги орендованої площі після COVID-19. За даними опитування, проведеного Gartner, майже три чверті з трьох сотень опитаних в березні 2020 р керівників компаній планують перевести не менше 5% офісних співробітників на «удаленку».

Таким чином, попит на офісні площі знизиться, що створить проблеми з виплатою кредитів за офісну нерухомість. Ймовірно, багато готелів і ресторани зможуть відновити бізнес після COVID-19. Але підхід до використання офісних просторів може сильно змінитися. Перш за все, виросте кількість відкритих офісних просторів, в тому числі об'єднують співробітників відразу декількох компаній. На цьому тлі виросте попит на хмарні інструменти, так як компанії не зможуть розгорнути традиційну ІТ-інфраструктуру для такого змішаного офісного простору.

Бенефіціаром перекладу корпоративних ІТ в хмари стане компанія Fastly, Inc. (FSLY, NYSE), яка продемонструвала ралі після завершення самоізоляції на тлі COVID-19. У Fastly є платформа, яка забезпечує швидке перенесення клієнтських даних і додатків в хмари.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.