Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як правильно вибрати акумулятор для автомобіля

Акумулятор в автомобілі грає одну з ключових ролей. Від нього залежить як, заведеться двигун і як далі буде працювати. Тому необхідно вміти правильно підбирати акумуляторну батарею для вашого авто. Дотримуючись простих правил, помилки при покупці акумулятора зведуться до мінімуму, а термін його роботи буде максимальним.

Потрібно розуміти, що обсяг акумулятора практично прямо залежить від об'єму двигуна. Нижче видно наочну схему залежності обсягу АКБ від типу автомобіля та об'єму його двигуна.

Так само рекомендується уважно читати правила експлуатації вашого авто і орієнтуватися на раніше встановлений акумулятор (якщо він рідний звичайно). І найкраще акумулятор купити в перевіреному магазині, а не на ринку.

А тепер розберемося докладніше на кожному параметрі на який варто звертати коли збираєтеся купити новий акумулятор для машини. А в кінці статті довідаєтеся не очевидні Лайфхаки.

Ємність АКБ

Мабуть самий основний параметр акумулятора - це його ємність. Вона пишеться в ампер-годинах (пишеться Ач або Ah). Легкові машини використовують автомобільні акумулятори київ з маленькою ємністю, приблизно від 45 до 66 Ач. Значення залежить від обсягу і типу двигуна.

Так в бензинові машини з об'ємом двигуна до 2 літрів найчастіше встановлюють батарею ємністю 60 Ач. А дизельні позашляховики можуть комплектуватися батареєю на 90 Ач.

Якщо простіше кажучи, ємність акумулятора - це скільки енергії він в собі зберігає. І відповідно чим ємність більше, тим більше раз ви зможете прокрутити при запуску двигун холодною зимою.

Теоретично можна схитрувати і поставити АКБ більшого обсягу, ніж рекомендується виробником. Тим самим буде більше запас енергії. Але у цього рішення є і негативні моменти.

По-перше, акумулятор може просто не влізти в штатний кріплення. Більше ємність практично завжди більше розмір. А по-друге, генератор швидше за все не зможе повністю його заряджати. Що ставить велику ємність АКБ безглуздим. Так само такий режим може негативно позначитися і на терміні служби самого акумулятора.

Тому ємність краще вибирати ту, що вказав виробник автомобіля. Яку саме дивіться у документації по експлуатації або на маркування штатного АКБ.

Пусковий струм акумулятора

На цей параметр мало хто звертає увагу, але він може бути навіть важливіше ємності акумулятора. Він показує скільки всього, може видати струму батарея за невеликий час. Приблизно півхвилини при мінусовій температурі повітря. Пусковий струм акумулятора пишуть в амперах поруч з ємністю. Чим більше цифра, тим простіше двигуну завестися.

Є три правила позначення пускового струму. У Європі, включаючи Росію, використовують класифікація EN. Німеччина виділяється стандартом - DIN. Ну і в США традиційно свій класифікатор під кодом SAE.

Всі ці стандарти SAE, EN, DIN відрізняються один від одного в значеннях. Виходячи з цього потрібно пильно стежити за цим параметром при порівнянні декількох акумуляторів.

Бензинових двигунів в середньому потрібно трохи менше пусковий струм (близько 250 А), ніж дизельним (приблизно 300 А).

При виборі, краще вибирати АКБ з великим значенням пускового струму. Вони звичайно дорожче, але складності запуску двигуна в мороз, з вини акумулятора, бути не повинно.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.