Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Новий метод сертифікації автомобілів WLTР - що це значить

Восени 2019 року в країнах ЄС, через нестачу машин в салонах дилерів, впали продажі нових авто. Справа в тому, що з вересня все нові і рестайлінгові моделі, що надходять у продаж, мали пройти випробування за новою методикою WLTP. У підсумку, в лабораторіях для всіх охочих не вистачило випробувальних стендів.

Так що ж це таке - сертифікація WLTP?

З вересня 2019 року в Європі стали обов'язковими нові правила сертифікації автомобілів, засновані на новій процедурі вимірювання витрати палива і викидів токсичних компонентів. Ці процедури відтепер розраховуються з використанням методики випробувань WLTP, яка прийшла на зміну старій методиці - NEDC.

Назва WLTP розшифровується, як Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure, а перекладається - Гармонизированная процедура випробувань легкового транспорту. Більше інформації - на сайті https://iauto1.com.ua.

Методика випробувань WLTP

У запровадження методики WLTP дві головні цілі:

  1. замінити застарілі «витратні» цикли їзди і методику вимірювань, тому що за старими правилами автомобілі законно мали реальний витрата палива вище (іноді аж на 42%), ніж «офіційний» вказаний виробником;
  2. зробити цю методику єдиної для всіх країн (тобто, гармонізувати). Адже до цих пір в Європі машини тестували по циклу NEDC, в Америці - за трьома методиками FTP-75, US06 і HWFET, в Японії використовували JC08, в Китаї - ще щось.

Чим погана стара методика NEDC

Сертифікаційні випробування за методикою NEDC проводилися на спеціально підготовлених для цих цілей примірниках автомобілів. Автовиробники давали для випробувань не стандартно споряджений серійне авто, а полегшене, з мінімумом обладнання, вузькими шинами і навіть з більш рідким маслом.

Крім цього, режими руху, що застосовуються в тесті NEDC, давно застаріли, і відповідали можливостям приблизно 70-х років минулого століття. Так, по NEDC вважалося, що автомобіль в середньому повинен прискорюватися до 50 км / год за 26 секунд в «місті», і до 70 км / год за 41 секунди на трасі. Природно, при всіх цих умовах у тестового автомобіля і витрата палива, і шкідливі викиди виявлялися набагато менше, ніж у звичайного авто на дорозі.

Як проводиться тест WLTP

Сам тест WLTP триває 30 хвилин. В цей час випробувальний стенд імітує три режими руху - по місту, по заміській трасі і по автобану. Автомобіль розганяють до 60, 80, 100 і 130 км / год. Розганяють, прискорюють, гальмують, і весь час знімають показники витрати палива і викидів речовин в атмосферу.

Залежно від класу ТС (визначається співвідношенням номінальної потужності двигуна до маси ТЗ в спорядженому стані - P / Wr), застосовуються три види випробувань WLTP.

Класи автомобілів:

  1. Клас 1 - автомобілі з PWr <= 22 Вт / кг;
  2. Клас 2 - автомобілі з 22 34.

В даний час більшість що випускаються легкових автомобілів відноситься до класу 3.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.