Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Які протипожежні двері повинні стояти в багатоповерхівках

Про необхідність висотного будівництва з моменту його появи ведеться багато суперечок. З одного боку, йому існує економічне обґрунтування: адже місто, особливо мегаполіс - це щільна соціальне середовище. Показники населення міст, що збільшуються рік від року, говорять самі за себе, тому інтерес до висотного будівництва, як до найбільш оптимальному способу розміщення людей, підвищується у всьому світі. Міські території продовжують розростатися вгору. Великий вибір протипожежних дверей - на сайті https://market-dveri.ua/ru/protivopozharnye-k655/.

Впровадження висотного будівництва диктується в найбільших містах реальним дефіцитом територій, частково недостатністю офісних і готельних площ, які, як показує міжнародний досвід, раціонально розміщувати саме у висотних будівлях.

З іншого боку, чи комфортно жити на висоті? Звичайно, чудовим житлом для багатьох був би будинок з садом, але це, на жаль, абсолютно неможливо в сучасному мегаполісі. Крім певних незручностей типу черзі до ліфта і постійної «качки», існує цілком серйозна проблема, яку необхідно враховувати при проектуванні, будівництві та експлуатації подібних будівель - це пожежна безпека.

Евакуація з висотних будівель під час пожежі вельми проблематична. У МНС є на озброєнні висувні пожежні драбини на базі важких автомобілів. Ці сходи забезпечують евакуацію по одній людині з висоти до 56 метрів (орієнтовно, 18-й поверх, включно) і є лише кілька машин з колінчасто-телескопічним автогідропідйомники Bronto Skylift F90 HLA, який працює на максимальній висоті до 90 м (а це приблизно 25 -27 поверхів).

При спуску людей в аварійних ситуаціях по сходах виникає тиснява і паніка. Пожежа перетворює жителів багатоповерхівок у заручників: спуститися вниз у них немає можливості, пожежні сходи не дістають, вертоліт багато людей не забере, а їх в хмарочосах велика кількість. До того ж при сильній пожежі вертоліт до будівлі не зможе навіть підлетіти: його будуть зносити висхідні потоки гарячого повітря.

Оскільки евакуація скрутна, мешканці висоток можуть сподіватися тільки на надійність систем оповіщення про пожежу, систем автоматичного пожежогасіння на поверхах, власні кошти порятунку і, звичайно, на протипожежні двері від Маркет Двері, які покликані зупиняти поширення диму і вогню.

Давайте розглянемо цей аспект докладніше. Експерт в галузі пожежної безпеки Роберт Тавенер в своєму інтерв'ю Російській службі Бі-бі-сі згадав про те, що під час пожежі в Гренфелл-тауер ситуацію покликані були врятувати, крім інших засобів, протипожежні двері, встановлені відповідно до зводу правил в квартирах і на сходах, але цього, на жаль, не відбулося.

Аналіз ситуації в Лондоні залишимо британським експертам. Однак ясно, що в будь-який багатоповерхівці світу за нормами належить встановлювати протипожежні двері.





Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.