Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Пандемія змастила кінцівку року: з чим збірна України завершує 2020-й

Збірна України з футболу збиралася на листопадовий цикл сповнена рішучості виконати головне завдання - зберегти прописку в дивізіоні A Ліги Націй. Але спалах covid-19 залишила команду Андрія Шевченка без кількох гравців основного складу. Ярмоленко, Циганков, Сидорчук, Коваленко - відчутні втрати. В результаті «жовто-блакитні» не змогли чинити опір німцям в Лейпцигу, програвши 1:3, повідомляє портал Metaratings.

На цьому біди не закінчилися. Напередодні вирішального поєдинку зі збірною Швейцарії прийшли нові позитивні тести: Малиновський, Кривцов, Жуніор Мораес, ще ряд футболістів і членів тренерського штабу. Зустріч 6 туру була скасована. Або все-таки перенесена? Давайте розбиратися, які розклади можливі. Чи отримає збірна України шанс довести на полі право виступати в елітному дивізіоні?

Що сталося в Швейцарії?

Офіційно матч в Швейцарії не відбувся, тому що головний лікар кантону Люцерн, де повинен був пройти поєдинок, просто його заборонив. Українці прибули до Швейцарії і готові були вийти на поле, зрозуміло, попередньо, ізолювавши хворих. УЄФА теж був не проти. Зрештою, матч в Німеччині був проведений, незважаючи на схожі обставини. Тоді інфікованих гравців Українська федерація футболу з дозволу влади Лейпцига відправила додому чартером, а на поле, відповідно, вийшли ті, хто здоровий.

За регламентом УЄФА матч повинен відбутися, якщо команда має в своєму розпорядженні 13 здоровими гравцями. Але проблема ясна - нормативні акти футбольної федерації не можуть служити керівництвом до дії для влади приймаючої території. Як тільки стало відомо про нові випадки зараження, збірну України посадили на карантин. Всю. І здорових, і хворих. Провести матч у форматі УЄФА виявилося неможливо. По гарячих слідах розглядався варіант зіграти молодіжним складом, що не контактували з основною командою, або переїхати здоровим гравцям в інший кантон, але часу на прийняття таких кроків було, відверто кажучи, недостатньо.

Що тепер?

УЄФА вже розглядає справу скасованої гри. Перший варіант - технічну поразку збірної України. Просто тому, що взаємини з covid-питання між європейською федерацією футболу та місцевою владою вирішені. Ось витяг з «Коронавірусного» протоколу УЄФА: «Якщо за рішенням уповноважених державних або місцевих властей група футболістів або команда поміщається в обов'язковий карантин, матч проходить за розкладом, якщо в команді набирається мінімум 13 футболістів, включаючи одного воротаря». Можна читати і далі, але про те, який порядок дій, якщо збірна готова грати, але проведення зустрічі все одно блокується владою приймаючої сторони, не сказано ні слова.

Другий варіант, менш вірогідний, але все ж можливий - перенесення зустрічі. Інше питання - коли? Вікно для матчів збірних знайти буде вкрай складно. У європейському футболі зараз неймовірно щільний графік. Клуби, які виступають в єврокубках, грають кожні 3 дні, і будуть продовжувати настільки насичені виступи практично до Нового року. Саме в командах з євроарени задіяно більшість збірників Швейцарії і України. Домовитися з клубами відпустити збірників буде проблематично. З іншого боку, необов'язково проводити матч до кінця року. Про це трохи нижче.

Є ще й третій, як здається, зовсім божевільний спосіб - визначити переможця шляхом жеребкування. Але, цілком можливо, це найпростіший і справедливий варіант. Матч 6-го туру Ліги націй мав відбутися, обидві збірних готові були грати і не порушували регламент. Хто тут винен?

Чому важливо визначити переможця?

Напередодні матчу в Люцерні розклад був такий - Іспанія і Німеччина визначали в очному поєдинку, хто з них гідний першого місця. Україна ж їхала до Швейцарії, щоб не програти, випереджаючи свого суперника на одне очко. Відповідно, нічия або перемога «жовто-блакитної» команди гарантувала їй збереження місця в Лізі А. Саме таке завдання заявляв головний тренер Андрій Шевченко. Виступ в Лізі А - це статус і прибуток. Природно, матчі з топ-збірними викликають куди більший інтерес, в тому числі, у ТВ-компаній, ніж матчі Ліги B.

Крім розподілу підсумкових місць всередині Ліги націй, поєдинок Швейцарії і України не несе іншого значення. І ті, і інші, як би не зіграли між собою, забезпечили потрапляння до другого кошика при жеребкуванні кваліфікації до чемпіонату світу 2022. Завдяки цьому стає можливим відновлення справедливості шляхом проведення матчу. Жеребкування чемпіонату світу відбудеться в Ньоні 7 грудня. Збірні будуть розподілені на 5 груп з 6 команд і 5 груп з 5. Чому б УЄФА не організували потрапляння і Швейцарії, і України в групи по 5 команд, і як раз в період кваліфікації до ЧС не провести матч 6 туру Ліги націй? Прямо скажемо, розклад не виглядає нереальним.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.