Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Паперова, електронна, аудіо: яку книгу краще читати?

Очікуваної смерті паперової книги не настало! А адже після появи електронної книги вважалося, що це вирок традиційного формату. І ось - несподівано й непомітно - з'являється ще один лідер. Аудіокниги завойовують серця все нових і нових шанувальників читання. Що ж цікавого можна відкрити для себе в кожному з цих форматів?

Трохи цифр

За останні кілька років електронні та аудіокниги стали потужною тенденцією видавничої індустрії. Однак зникнення друкованих не відбулося, три формату існують тепер одночасно.

Справа в тому, що багато хто цінує атмосферу затишного читання паперової книги, і в силу звички. І навіть в тому, що багатьом з нас у спадок дісталися цілі бібліотеки друкованих книг.

Різні формати: плюси і мінуси

Якщо не враховувати "романтичну" складову, то кожен з форматів володіє своїми цілком практичними перевагами. Можете доповнити в коментарях, але ми відзначили такі.

Друкована книга

  1. Різноманітність форматів. Паперову книгу можна читати в різних форматах. Взяти в дорогу хороший покетбук, або выдпочиваючи вдома, так приємно почитати книгу в твердій палітурці, а в подарунок купити барвисте видання великого формату. І, до речі, дарувати паперову книгу набагато приємніше, ніж аудіо або електронну.
  2. Обмін книгами, буккросінг. Паперовими книгами простіше обмінюватися і ділитися, ніж електронними.
  3. Для зору і здоров'я в цілому більш безпечні друковані книги, ніж електронні. Так, відповідно до одного з досліджень, читання з будь-якого светоизлучающего пристрою перед сном може погано вплинути на загальний стан здоров'я, пильність і циркадні ритми. Хоча пальму першості з безпеки для здоров'я і зору можуть оскаржити аудіокниги.

Електронна книга

  1. Вигідна ціна. Електронні книги купувати вигідніше за все, не кажучи вже про те, що їх завантажують на піратських ресурсах. До речі, в порушенні авторських прав при розповсюдженні електронних книг полягає великий мінус для сумлінних видавців і популярних авторів. При всіх інших плюсах, таких як відсутність витрат на тиражування і доставку. До речі, серед розмаїття електронних книг будь-хто зможе знайти варіант, який повністю влаштовуватиме. Ви можете купити книжки джоджо мойес в електронному вигляді за посиланням.
  2. Різноманітність електронних форматів. Так, електронну книгу теж можна читати в різних форматах, в залежності від того, якими пристроями у своєму розпорядженні. Комп'ютер, планшет або смартфон, правда, не гарантують такої якості сторінки як фірмовий рідер.
  3. Гнучкий шрифт. На пристрої ви можете зробити шрифт крупніше або дрібніше, змінити його написання і формат сторінки. Тобто підлаштувати книгу під себе, це зручно. У ридерах ви можете підлаштовувати і яскравість екрану під зручність читання.
  4. Можна читати в будь-якій обстановці - і в цьому електронна книга має перевагу перед аудіо, ніякі навушники не потрібні. На відміну від друкованої книги, електронну можна читати навіть в темряві, припустимо в плацкартному вагоні, коли провідник вже вимкнув світло.
  5. Мінімізувати шкоду від читання електронних пристроїв можна, якщо читати з якісного рідера.
  6. Зберігання. В рідері ми можемо зберігати сотні книг, звертатися до них в будь-який час і носити з собою в одному пристрої. Цим же перевагою володіє аудіокнига.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.