Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Рефінансування кредиту: плюси і мінуси

Рефінансування - це фінансовий інструмент, за допомогою якого можна погасити старий кредит новою позикою. При цьому позичальник знижує кредитний тягар - зменшує суму обов'язкового платежу, відсотки і переплату. При грамотному рефінансуванні позичальник може заощадити частину грошей.

Плюси рефінансування

  1. Зменшення суми щомісячного платежу. Велика частина позичальників проводить рефінансування, щоб зменшити щомісячне навантаження по кредиту. Наприклад, у Саші зменшився дохід і виплачувати іпотеку стало складно. Банк-кредитор відмовився переглядати графік платежів і зменшувати суму щомісячного платежу. Саша звернувся в інший банк, взяв кредит на суму залишку боргу, і провів рефінансування.
  2. Об'єднання боргів в один кредит. Завдяки рефінансуванню кілька кредитів з різними умовами можна погасити і надалі платити тільки одному кредитору, наприклад, https://www.ccloan.ua/ru/vzjat-kredit-na-perekreditovanie/. Кредитна історія після цього поліпшується.
  3. Знижена процентна ставка. Перекредитування під більш низький відсоток підійде позичальникам, у яких займ оформлений на кілька років. Так вони зможуть зменшити суму переплати по кредиту.

Мінуси рефінансування

Якщо провести рефінансування в невідповідний момент, позичальник відчує такі мінуси.

  1. Збільшення терміну кредиту. Якщо позичальник оформив кредит на короткий термін або до погашення позики залишилося менше року - рефінансування втрачає сенс. Навіть якщо оформити позику з меншою процентною ставкою, платити доведеться довше, і вигода буде незначною.
  2. Збільшення загальної суми боргу. Деякі позичальники беруть кредит на велику суму, ніж залишок по кредиту. При цьому вони забувають, що чим більше сума основного боргу, тим більше переплата за відсотками. В результаті борг перед банком зростає.
  3. Оплата відсотків за кредит йде заново. Це неочевидний, але найістотніший мінус рефінансування. Більшість платежів по кредиту розраховують за ануїтетною схемою - сума щомісячного платежу однакова на всьому терміні. Але на початку кредитного періоду позичальник в основному виплачує відсотки, а сума боргу зменшується незначно. Може вийти, що до моменту рефінансування позичальник майже повністю розплатився з банком за відсотками. І якщо він рефінансує борг - відсотки доведеться платити заново.

Коли краще рефінансувати кредит

Рефінансування можна провести, коли сума кредиту велика, процентна ставка висока, і до погашення заборгованості більше половини терміну. Можна перевести кредит, якщо пільговий період за кредитним договором закінчився і процентна ставка різко зросла, наприклад, таке буває при користуванні кредитними картами.

Міняти кредитора тільки через різницю в процентах не варто. Слід попередньо прикинути, як зміниться обов'язковий платіж, термін кредиту і сума переплати.

Як провести рефінансування

Перед тим, як оформити новий кредит для рефінансування, подивіться графіки платежів за поточними кредитами. Порахуйте і запишіть:

  1. скільки грошей пішло на оплату відсотків;
  2. скільки ще% потрібно заплатити;
  3. який залишок основної суми боргу;
  4. скільки місяців залишилося до закінчення кредитного договору.

Після цього промоніторьте пропозиції банків і подайте заявку в 3-5 банків, умови яких вам підходять. Банки надішлють проекти договорів з графіками на ознайомлення і підпис. Виберіть договір з найбільш вигідними умовами і підпишіть його.

Важливо: якщо банк надіслав проект договору - це не означає, що ви зобов'язані його підписати. Подивіться умови по кредиту і після цього приймайте рішення.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.