Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Медична маска: як вибрати і правильно носити?

Медичні маски завжди були рекомендовані ВООЗ під час сезонних захворювань. Причому не в якості захисту від інших людей, а для захисту оточуючих від себе.

На жаль, держава не в змозі забезпечити усіх. Тому маски медичні купити можна самостійно в аптеках та магазинах засобів захисту.

Крім зниження вірусного навантаження на вас і від вас, маска також:

  1. Захищає від респіраторних алергенів;
  2. Фільтрує дрібне сміття;
  3. Очищає повітря від пилу, смогу і вихлопних газів;
  4. Не дає проникнути грибковим спорам;
  5. Уповільнює розмноження бактерій.

Види масок

Маски бувають одноразовими та багаторазовими. Медичні маски відносяться до першої категорії, і у них є ряд незаперечних переваг. Це територіальна і матеріальна доступність, а також баланс комфорту і захисту завдяки складу: легкому спанбонду з відмінною поглинаючою здатністю, начиненому мельтблауном, що фільтрує патогени. Носити таку маску можна до її намокання, але не більше двох годин, після чого утилізувати, торкаючись тільки її гумок.

Для ще більш тривалого використання підходить тканий або марлевий матеріал, який переживе прання, прасування і не втратить своїх властивостей протягом пари місяців. Такі маски щільно прилягають до обличчя, служать в якості стильного аксесуара, завдяки варіативності дизайну і прості у використанні. Ряд моделей може бути оснащений вугільним фільтром або фільтром з колоїдним сріблом, що підвищує захисні властивості маски.

Респіратори і якість масок

Респіратори можуть бути як одноразовими, так і багаторазовими за рахунок спеціальних клапанів з фільтрами. Вони діляться за рівнем захисту на FFP1, який підходить для використання в побуті, FFP2 - для більш серйозних потреб і FFP3 - для медперсоналу, які мають контакт із зараженими.

Якою ж має бути захисна маска, щоб відповідати усім вимогам надійності?

  1. Адекватний ступінь захисту. Не женіться за стерильністю. Вона важлива в операційній, але не має сенсу  на вулиці. І не скуповуйте респіратори FFP3, залишаючи без захисту тих, кому вони потрібніші.
  2. Комфортне носіння. Якщо вам важко дихати або кріплення занадто тугі, спробуйте виріб іншого виробника. Зверніть увагу на обробку країв, вони не повинні дряпати шкіру.
  3. Адсорбція (вбирання) вологи.
  4. Щільне прилягання. Більшість масочних виробів виготовлені в єдиному розмірі, але у ряду виробників можна знайти лекала для дітей. Уточнюйте цей момент при покупці.

Саме такі маски можна замовити на сайті buy-mask.in.ua.

Кажуть, здоровим людям маска не потрібна...

По-перше, ніхто не може бути впевненим у своєму здоров'ї. Вірус можна переносити безсимптомно, заражаючи при цьому оточуючих. По-друге, при дотриманні дистанції й правил носіння маски можна домогтися природної "вакцинації". Маска не дозволить вірусним частинкам проникнути в організм в повному обсязі, а мізерна їх кількість не призведе до серйозного перебігу хвороби, але допоможе виробити імунітет.

І пам'ятайте, що жодна маска не зможе вас захистити 100%. Ретельно мийте руки, беріть з собою антисептик, не торкайтеся до слизових і обличчя до обробки пальців, дотримуйтеся дистанції, так ви не залишите шансів не тільки COVID, а й звичайній застуді.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.