Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Нагрівач для акваріума і все, що потрібно про нього знати

Функції нагрівача для акваріума

1. Нагрівання води в акваріумі. Слід пам'ятати, що нагрівач не подібний нагрівального елементу електричного чайника і може лише підігрівати води в акваріумі на три-п'ять градусів вище, ніж температура навколишнього середовища. Ця функція незамінна в холодному приміщенні в зимовий період (наприклад, при відключенні опалення).

До речі, швидкість охолодження або нагрівання води в акваріумі прямо пропорційна площі бічних стінок акваріума, а нормальна температура для більшості тропічних прісноводних риб становить 26-27 градусів за Цельсієм.

2. Стабілізація температури води в акваріумі. Справа в тому, що коливання температури води в акваріумі більш, ніж на два градуси, викликають стрес у акваріумних риб та інших мешканців, а з стреси, як відомо, призводять до зниження імунітету і як наслідок, до загибелі акваріумних риб.

Особливо дана функція корисна при провітрюванні приміщення з рибами, коли холодне повітря з вікна провокує перепад температур. Також в акваріумах маленьких обсягів коливання температури протягом дня великі, тому варто подбати про покупку нагрівача на сайті zoocool.ua/akvariumistika/obogrevateli/.

Коливання температури протягом дня в маленьких акваріумах найчастіше спровоковані різницею температур при включеному і вимкненому освітленні (звичайні люмінесцентні лампи набагато сильніше впливають на температуру води в маленьких обсягах, ніж в акваріумах від 50 літрів).

3. Нагрівач при нагріванні води створює рух шарів води, сприяючи хоч і короткочасного і незначного, але перемішування води в акваріумі.

Типи акваріумних нагрівачів

1. Стаціонарний нагрівач. Це найпоширеніший і доступний у продажу тип аквариумного нагрівача. Такі обігрівачі найчастіше виконані зі скла або пластмаси. Нагрівальний елемент знаходиться безпосередньо в жаростійкого корпусі, який повністю занурюється у воду.

У скляних нагревателях даного типу колба заповнена дрібним керамічним наповнювачем, який забезпечує високу теплопровідність.

Такі нагрівачі майже завжди забезпечені терморегулятором, дозволяючи обходитися без постійного контролю за температурою води в акваріумі. Як тільки температура води опускається на півградуса нижче заданої, нагрівач починає підігрівати воду, поки температура не підвищиться до вихідного заздалегідь заданого на реле нагрівача значення.

2. Проточний нагрівач. Такі нагрівачі мають, як правило, корпус з пластика і встановлюються в акваріум в горизонтальному положенні на виході води з фільтруючої помпи.

3. Нагрівальні кабелі. У продажу такі кабелі можна зустріти нечасто, а шкода. Такі кабелі встановлюються зазвичай під грунт, який є найхолоднішим місцем у акваріумі. При нагріванні води з нижніх шарів акваріума піднімається вода, створюючи відмінну циркуляцію води по всьому акваріуму.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.