Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що треба знати про аліменти

Погашення аліментів за грамотно складеним договором вважається найпростішою формою. Простіше цього вважається сплата без оформлення певного переліку паперів.

У чому сенс регулювання законом мінімального розміру аліментів? А в тому, що якісь доходи не мав би платник аліментів, нижче цього розміру він не може платити аліменти. Це, так би мовити, гарантований мінімум аліментів, який повинен отримувати дитина.

Як правило, під аліментами розуміють періодичну грошову виплату від одного з батьків неповнолітньої дитини на користь другого з батьків, на утриманні якого знаходиться ця дитина (як правило, це мати дитини). При цьому не має значення, чи перебувають батьки у шлюбі чи ні, живуть разом або окремо.

Аліменти можуть сплачуватися батьком в добровільному порядку (тобто за угодою сторін), а можуть бути стягнуті в судовому порядку - тоді знадобиться адвокат з аліментів.

Добровільна сплата аліментів

Батько дитини може сплачувати аліменти самостійно (наприклад, шляхом передачі грошей особисто в руки, поштовим переказом, перерахуванням на банківський рахунок).

Можливий варіант, коли батько звертається за місцем роботи з письмовою заявою про щомісячне утримання з його доходів аліментів. У цій заяві зазначаються дані дитини, на якого утримуються аліменти, їх розмір, дані матері дитини та спосіб виплати їй аліментів.

Однак добровільні платежі можу припинитися з тих чи інших причин, в той час як угода про сплату аліментів наділене силою виконавчого листа, що змушує виконувати його в примусовому порядку.

Виплата аліментів в переважній більшості випадків присуджується в таких випадках:

  1. одним з батьків по відношенню до дитини, яка не досягла повнолітнього віку;
  2. колишнім чоловіком по відношенню до колишньої дружини (або навпаки), яка втратила працездатність;
  3. дітьми по відношенню до непрацездатних батьків, які не мають власного доходу.

На практиці найчастіше зустрічається угода між батьком і дитиною на сплату аліментів, яка підписується між одним з таких батьків і неповнолітньою дитиною в особі або за згодою другого з батьків.

Оплата аліментів можлива регулярними виплатами грошей у фіксованій сумі, одноразовою виплатою або передачею порівнянного за ціною майна у власність дитини. Якщо говорити про розмір виплати в грошовому еквіваленті, він не може бути менше встановленого законом розміру. Як правило, на одну дитину - одна чверть, на двох - одна третина, на трьох і більше дітей - половина заробітку або іншого доходу батьків. Угода підлягає обов'язковому посвідченню у нотаріуса.

Пакет документів на угоду про аліменти

Фахівцеві необхідно надати наступний перелік документів:

  1. паспорти обох батьків - оригінали;
  2. свідоцтво про народження дитини або документ про укладення або розірвання шлюбного союзу - оригінальні варіанти;
  3. шлюбний договір, якщо він є;
  4. розмір аліментів і період їх виплати;
  5. інші папери.

Необхідно зауважити, що перелік необхідних документів може бути ширше - в цьому випадку все визначають умови угоди і предмет угоди. При необхідності з усіх питань можна проконсультуватися з фахівцями, які мають в цій області знання і досвід.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.