Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Кращий утеплювач для стін будинку

Типи утеплювачів, екоутеплітелі, чи можна обійтися без утеплювача - поради експертів

Для зниження витрат на опалення потрібно якісно утеплювати будинки. При цьому важливо звертати увагу не тільки на технічні характеристики теплоізоляційних матеріалів, але і на вимоги до умов їх експлуатації, а також оцінювати складність технології монтажу.

Як вибрати утеплювач, які у кожного їх типу недоліки і переваги, які нюанси установки? Про утепление фасадов в Одессе докладніше в нашій статті.

Як вибрати утеплювач для дому

На ринку представлений широкий вибір плитних утеплювачів з натуральних і спінених матеріалів, напилювані і насипні. Кожен з них має свої унікальні властивості, переваги і недоліки, тому важливо враховувати ряд критеріїв при виборі:

  1. Коефіцієнт теплопровідності. Чим він нижчий, тим матеріал буде забезпечувати кращу теплоізоляцію. Оптимальними величинами вважаються в межах 0,031-0,046 Вт / (м · К).
  2. Густина. Дозволяє визначати навантаження утеплювача на несучі конструкції, а також необхідність установки додаткового посиленого каркаса або використання більшої кількості кріплень. Чим нижче щільність, тим легше навантаження матеріалу на одиницю площі.
  3. Паропроникність. Характеризує здатність матеріалу пропускати вологу в умовах різкого перепаду температур. Утеплювачі, непроникні для вологи, накопичують на поверхні вогкість, тобто створюють сприятливі умови для розвитку грибка і цвілі.
  4. Усадка. Властивість матеріалів втрачати первинний об'єм, що критично для теплоізоляції, оскільки погіршується коефіцієнт теплопровідності.
  5. Гігроскопічність. Здатність матеріалів вбирати вологу. Рекомендується вибирати негігроскопічні утеплювачі.
  6. Схильність впливу високих температур, рівень горючості. Чим вище термостійкість, тим матеріал більш пожежобезпечний.
  7. Товщина теплоізоляційного матеріалу. Визначає рівень ізоляції.
  8. Довговічність. Дозволяє визначити термін служби матеріалу.
  9. Екологічність складу. Наявність шкідливих речовин, особливо летких, істотно обмежує можливість застосування утеплювача.
  10. Стійкість до хімічно активних речовин. Характеризує здатність матеріалу контактувати з різними матеріалами при цьому зберігаються властивості.
  11. Простота технології монтажу. Майстрам слід оцінювати особистий досвід і знання технології установки.

З чого почати вибір матеріалу

При виборі утеплювача слід звертати увагу на його технічні характеристики і властивості. Він повинен не тільки виконувати функцію теплоізоляції, але і витримувати умови, в яких буде експлуатуватися. Це можуть бути високі температури, вологість або механічні дії. Якщо матеріал не допустимо до експлуатації в певних умовах, то слід звернути увагу на інший, який підходить.

Другим критерієм вибору є можливість монтажу на несучу конструкцію. Навантаження не повинна перевищувати допустимі значення, так як в противному випадку кріплення буде ненадійним. Одночасно потрібно переконатися в тому, що контакт двох різних за властивостями матеріалів безпечний: не втратять вони свої властивості або не наступлять інші негативні наслідки, наприклад, грибок, цвіль, відсиріванню.

Третім і не менш важливим за значимістю критерієм вибору є підбір утеплювача по його ізоляційним характеристикам. Для цього потрібно вивчити дані про температуру в регіоні в різні сезони року, щоб зрозуміти, якої товщини утеплювач потрібно. Необхідно виконати прості розрахунки, а потім закупити теплоізоляцію так, щоб при монтажі товщина перевищувала розрахункову величину.

Четвертий фактор визначає вибір, оскільки відбувається відбір утеплювача серед підходять за параметрами з максимальною кількістю переваг для конкретного будинку і умов експлуатації. В даному випадку потрібно враховувати вартість матеріалу, його термін служби, окупність і шукати оптимальний варіант.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.