Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Чому людині потрібна чиста вода для пиття

Лікар пояснив, як неякісна вода може нашкодити організму

Вода є важливим елементом для правильної роботи організму людини. При цьому не будь-яку воду можна використовувати для пиття, попередила доктор медичних наук Марія Матвєєва.

Людина на 60 - 80% складається з води. Дві третини від цієї цифри є позаклітинною рідиною. Обсяг може змінюватися в залежності від фізичної активності та інших факторів, серед яких - тиск. При цьому вживати необхідну для життя воду потрібно з урахуванням правил. Все, що стосується її споживання, жорстко регламентується, підкреслила Матвєєва, яка є лікарем ОГБУЗ «Центр громадського здоров'я та медичної профілактики». ВООЗ видала документ, в якому прописані основні вимоги споживання рідини.

«Ми з вами живемо на різних континентах, і якість води скрізь різна», - пояснила експерт.

Основним показником якості є чистота. Мікробні забруднення води можуть бути причиною різних захворювань. При цьому хлорування не завжди допомагає очистити воду. Особливо важливий її хімічний склад. Щоб заказать доставку воды в Киеве - переходьте за посиланням.

«Велика кількість нітритів може призводити до зміни гемоглобіну у дітей. Наявність вторитів може призводити до флуреозу скелета і потемніння зубів », - розповіла Матвєєва.

Також експерт назвала чотири основних види води: вода, лікувальна, столова і водопровідна. Всі вони відрізняються один від одного і мають різні вимоги.

«Багато виникає питань з приводу мінеральної води. Це вода, яка може використовуватися за лікувальними і профілактичними призначеннями. Її може рекомендувати тільки лікар, інакше вода може спровокувати розвиток захворювань. Будьте обережні і не зловживайте цією водою», - попередила лікар.

Дистильована вода є агресивною для організму. Вона може негативно позначитися на слизовій і пошкодити ентероцити кишечника. Важливо знати, що в цій воді відсутні корисні мікроелементи, такі, як кальцій і магній, і вона здатна підвищувати гормон стресу - кортизол. Тому її не рекомендується використовувати для пиття.

Незважаючи на необхідність споживання рідини, людина може перебільшити з водою. Все повинно бути в міру, нагадала Матвєєва.

«Надмірна кількість призводить до порушення кислотного обміну, впливає на нирки і серце. Воду потрібно унормувати з урахуванням рекомендацій лікаря. Небезпекою є набряк головного мозку. Оцінюйте свої клінічних симптоми, характерні для надлишку або нестачі води», - пояснила медик.

Допомогти з вибором чистої, безпечної води допоможе етикетка. На ній вказано, чи відповідає товар ДСТУ. Крім того, на етикетці пишуть мінералогічний склад. На завершення Матвєєва зазначила, що не слід вибирати бутильовану воду, яка продається в пластику, для тривалого зберігання. Віддати перевагу краще воді в скляній тарі.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.